Ženy a startupy – Lenka Kučerová

Pavel HoralíkPavel Horalík

lenka-kucerova
0Zobrazit komentáře

Lenka Kučerová (LinkedIn, Twitter) je výrazná osoba české IT scény, která během pobytu v Silicon Valley podlehla kouzlu startupů natolik, aby se pak po návratu do ČR stala součástí StartupYardu.

Ten však nedávno opustila a následně zamířila do akcelerátoru Wayra na Václavském náměstí. Více v následujícím rychlorozhovoru.

Co aktuálně děláš, jakou pozici zastáváš?

Od listopadu působím v pražské Wayra Academy na pozici business development pro oblast CEE. V praxi to znamená, že momentálně objíždím regionální startup konference, rozšiřuji o Wayře povědomí, buduji síť kontaktů a oslovuji startupy s možností účasti v nadcházející globální výzvě pro Prahu, která se spustí v lednu/únoru 2014.

Dále se aktivně podílím na celkovém rozvoji celého nejen českého startup ekosystému – spolupracuji s dalšími subjekty, spolupořádám různé akce, snažím se podat pomocnou ruku komukoliv, kdo se na mě obrátí.

Jak jsi se dostala k online/IT byznysu a startupům?

K IT mě přivedlo mé působení v agentuře CzechInvest. Zprvu jsem byla projektový manažer pro oblast strategických služeb a IT. Hlavní náplní práce bylo přesvědčovat nadnárodní společnosti o výhodách umístění – v případě IT především– vývojových center do ČR. S kolegy jsme se třeba také aktivně snažili o rozvoj trhem poptávaných dovedností IT studentů na středních a vysokých školách. Po pár letech mě agentura vyslala lákat americké společnosti do Silicon Valley, kde jsem během velmi krátké doby přičuchla ke startupům (jinak to tam ani nejde), pro jejichž podporu jsem se přímo nadchla, iniciovala jsem projekt CzechAccelerator a zbytek už je historie.

Jak vnímáš postavení žen v této oblasti? Je třeba něco změnit?

Co se podpory startupů týče, domnívám se, že v ČR mají ženy postavení vskutku ojedinělé. Ve všech aktivních subjektech působí na předních pozících právě ženy, které odvádí skvělou práci, kterou převážně mužský svět umí místy patřičně ocenit a ráda bych věřila, že si jí celkově váží. Samozřejmě bych ráda viděla mnohem vyšší zastoupení něžného pohlaví ve startupech jak na technických, tak předních obchodních pozicích, což bude běh na dlouhou trať.

Pevně doufám, že iniciativy jako např. plánovaný Code Club zaměřený na výuku programování mezi malými školáky a školačkami, Girls on Rails ale i vzrůstající sebevědomí českých dívek a žen a celospolečenské povědomí o ekonomických přínosech studia přírodovědných předmětů a technologického podnikání, současnou situaci změní.

Které startupy tě v poslední době na české scéně zaujaly a věštíš jim velkou budoucnost?

Mám radost z účastníka programu SummerStart Bazarobot. Nejedná se sice o nijak závratnou technologii, ale jasně prokázali, že s dobrým nápadem, snahou o získání kvalitní zpětné vazby, úsilím, energií a exekuční dovedností je možné během několika měsíců spustit projekt, navázat seriózní jednání s investory a zapojením charity myslet i na druhé.

V případě Braci se jedná o technologii, která může v krajních případech zachránit i život. Pánové sice nejsou původně z ČR, ale bylo jim u nás poskytnuto zázemí, know-how, finance a možnosti, které šikovně využili. Dále moc fandím Apiary a Futurelytics. Samozřejmě částečně z důvodu, že jejich tvrdá práce byla nedávno validována předními investičními fondy, ale hlavně proto, že pokaždé když jednám s Kubou Nešetřilem a Mirkem Černým, setkám se stoprocentní profesionalitou, pokorou, ochotou a připraveností pomoci dalším podnikavcům.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym