Oculus Rift začíná rozesílat první kusy finální verze brýlí pro virtuální realitu

Oculus-Rift-5
0Zobrazit komentáře

Oculus Rift, který patří pod společnost Oculus VR, založenou v roce 2012 Palmerem Luckeym, který jí odprodal v minulém roce Facebooku za neuvěřitelné 2 miliardy dolarů v hotovosti, se nyní zaměřuje naplno na finalizaci svého zobrazovacího zařízení pro virtuální realitu. To je už tak blízko, že v průběhu tohoto týdne rozesílá finální verze zařízení, včetně systému s označením 1.0., developerům, kteří tak mohou dokončit práce na filmech, hrách a aplikacích pro tuto technologii určených.

V prvním kvartále příštího roku totiž poputují brýle i ke koncovým zákazníkům, kteří už musí mít na stole dostatek obsahu, na kterém je mohou vyzkoušet. Do tohoto segmentu vstupuje postupně stále více firem, které se snaží nejen vytvářet obsah, mezi kterým se mimo filmy a hry objevuje třeba i pornografie, ale především neustále posouvat dopředu celou technologii.

websummit3

Přečtěte si takéPodrobná reportáž z Web Summitu, největší tech konference na světě – 1. částPodrobná reportáž z Web Summitu, největší tech konference na světě – 1. část

V příštích několika letech by tak rád Oculus ve spolupráci s partnery dotvořil technologii, která bude kromě zrakového vjemu schopna řídit i hmatovou a čichovou funkci. Všechny objekty zobrazené pomocí brýlí bychom tak měli být schopni i cítit a moct si na ně sáhnout, včetně pokročilé detekce materiálu. K tomu poslouží speciální zařízení Oculus Touch.

Oculus-Touch-2

O tom ostatně Palmer Luckey mluvil i na největších technologické konferenci Web Summit, která minulý měsíc zaujala místo v Irsku a z které jsme přinesli kompletní report.

Konkurence, která nespí

Kromě Oculusu samotného ale na jejich základu funguje například i Samsung, který své brýle prodává přímo zákazníkům už takřka rok, ale které je nutné propojit s mobilním zařízením stejné značky, což je určité omezení. Dalšími hráči, kteří chtějí na trh příští rok vstoupit jsou například Sony, které chystá vlastní brýle pro svojí vlajkovou konzoli Playstation, nebo HTC, které se ke tvorbě brýli spojilo s herním gigantem Valve. HTC ovšem neplánuje zařízení vypustit dříve než v půlce příštího roku.

Foto: Oculus VR

Diskuze (0)

Novinka

Anonym