Google zaplatil předloni Applu přes 1 miliardu dolarů za exkluzivitu svého vyhledávače

iphone
0Zobrazit komentáře

I když jsou Apple a Google rivalové z pohledu dvou majoritních mobilních operačních systémů už nespočet let, musí se Googlu nechat, že jeho vyhledávací mechanismus je pravděpodobně ten nejpokročilejší na trhu. Toho si je Apple dobře vědom a tak v rámci vyhledávání na iPhonu připustil Google do svého systému exkluzivně.

Vyhledávání v rámci celého telefonu tak zajišťuje mechanismus Googlu, který se podle serveru Bloomberg s Applem dohodl na tom, že mu bude platit 34% z obratu, který takové vyhledávání Googlu vygeneruje (není všakzcela jasné, zda jde 34% směrem k Applu nebo si 34% ponechává druhá strana). V předminulém roce to bylo podle detailních zpráv, které se objevily u soudu při sporu Oracle vs. Google, přes 1 miliardu dolarů, tedy asi 25 miliard korun.

deezer

Přečtěte si takéDeezer chce zaútočit na Spotify a Apple Music s novou investicí ve výši 110 milionů dolarůDeezer chce zaútočit na Spotify a Apple Music s novou investicí ve výši 110 milionů dolarů

Tyto citlivé informace byly terčem zájmu mnoha lidí po dlouhou dobu a až soud s Oraclem vše rozsekl. Ve sporu jde o neoprávněné využití technologie Java Googlem bez toho, aby za ni pro implementaci do Androidu zaplatil.

Další chytrý tah nejhodnotnější společnosti na světě

Apple se svým statusem jednoznačně nejhodnotnější firmy na světě s valuací přesahující 145 miliard dolarů si tímto snadným krokem pojistil nejen slušný roční příjem, který může přisypat na hromadu hotovosti, kterou má k dispozici, ale zároveň jasné partnerství s nejlepším hráčem na trhu vyhledávačů a tím i slušnou zbraň proti konkurenci.

Tato extrémně citlivá informace už podle mnoha zdrojů není v rámci soudního řízení veřejně k dispozici, jak se obě strany dohodly, kvůli zachování férovosti při dalších vyjednáváních s třetími stranami.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym