Spoluzakladatel Facebooku se pouští do nového startupu na streaming filmů při jejich premiéře

seanparker
0Zobrazit komentáře

Filmový průmysl v Hollywoodu, ve kterém se ročně protočí stovky miliard dolarů, brzy možná zažije další zásadní zlom, který by mohl filmovým tvůrcům znovu navýšit příjmy. Po jejich relativní spokojenosti s Netflixem, Hulu a dalšími streaming službami přichází nová, která chce nabízet půjčování filmů v den jejich premiéry v kinech.

Screening Room, jak zní název startupu, si rozhodně nebere servítky a tak povolal k vyjednávání s hollywoodskými studii známou celebritu, Seana Parkera, spoluzakladatele Facebooku a tvůrce kontroverzní služby Napster, od kterého zároveň získal zásadní investici. Uživatelé by se pak po koupení 150 dolarového zařízení mohli dočkat horkých novinek za cenu zhruba 50 dolarů, tedy přibližně 1237 Kč s možností neomezeného streamingu po dobu 48 hodin.

sean

Přečtěte si takéTenhle spoluzakladatel Facebooku věnoval v přepočtu 253 milionů Kč na revoluční léčbu cukrovkyTenhle spoluzakladatel Facebooku věnoval v přepočtu 253 milionů Kč na revoluční léčbu cukrovky

Zda je cena vysoká nebo ne, je už otázkou. V ní je ovšem zahrnut relativně vysoký podíl pro studia, která dostanou až 20 dolarů z jednoho takto půjčeného filmu, a zároveň 2 lístky do kina na vybraný film u předem dohodnutých řetězců kin. 10% by pak v průměru mělo zůstat Screening Roomu.

Studia tedy evidentně za velmi výhodných podmínek mají zájem a mezi společnostmi, které se do projektu pustí by podle Variety neměl chybět ani Universal, Fox nebo Sony. Screening Room zároveň hledá několik partnerů nebo jednoho většího partnera, který jim bude schopen dodávat exkluzivní obsah, podobně jako to má již zmíněný Netflix.

Nic z toho se ale neobejde bez potencionálních problémů

Největším problémem je ovšem nejen potencionální zájem diváků a možný pokles návštěvnosti kin, který je mírně kompenzován lístky zdarma, ale spíše otázka pirátství – filmy, které budou na službě zveřejněny se mohou nějakým způsobem v příjemné kvalitě dostat na ilegální služby během několika minut. Jakmile se podaří tyto otázky zodpovědět, bude už průběh vývoje celé technologie otázka několika měsíců.

Foto: JD Lasica / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym