Podívejte se na nástroje, které využívají designeři a vývojáři k tvorbě miliardového startupu Airbnb

airbnb
0Zobrazit komentáře

Když se běžný uživatel podívá na to, jak vlastně vypadá webová i mobilní verze oblíbené alternativy hotelů pro bydlení, Airbnb, řekne si, že takhle „primitivní“ rozhraní muselo takovému počtu designerů a vývojářů zabrat jen minimum času. To ostatní jsou už jen detaily. I přesto, že se to na první pohled nezdá, jen mobilní aplikace přeložená do 20 podporovaných jazyků a pro nespočet různých mobilních zařízení, může mít ve svém základu i několik tisíc navržených obrazovek.

Je třeba počítat s každým detailem, protože tam, kde se vejde jedno slovo v češtině, nemusí se vejít v němčině, která je podstatně rozvinutější. Airbnb nyni dovolilo všem, nahlédnout tak trochu pod pokličku toho, jak celý proces v rámci, dnes již takřka 26 miliardového startupu, probíhá.

strv-kancelare_main

Přečtěte si takéPodívejte se do nových kanceláří STRV v KarlíněPodívejte se do nových kanceláří STRV v Karlíně

Všichni, kdo v rámci firmy pracují na produktu jako takovém, mají přístup do speciálního nástroje s názvem Airshots, který si Airbnb vyvinulo přímo pro účely testování na různých zařízeních a v různých jazycích. Tímto nástrojem projde většina nových funkcí, které se postupně interně implementují.

airshots

V reálném čase tak lze sledovat náhledy designu ve všech jeho možných podobách a velikostech – podle toho pak může designer nebo vývojář vše upravit tak, aby byl výsledek optimalizovaný všem potencionálním uživatelům. Podle Alexe Schleifera, vedoucího designu v Airbnb, byla totiž nutnost vymyslet něco, co udělá běžné, mnohdy velmi nedokonalé programy pro tvorbu designu, chytřejšími.

airshots2

Startup si možná svoji technologii nenechá jen pro sebe

V Airshots přímo nelze grafiku tvořit, pouze vidět její náhled, a to v reálném čase, což zpracovávají samostatné stroje, které má Airbnb k dispozici. Vývojáři a designeři mají zároveň většinou přístup i k verzím systémů, které ještě nejsou k dispozici ke stažení, proto funkce otestují vždy předem tak, aby byla aktualizace pro Airbnb aplikaci připravena k užití v době jejich vydání.

Podle Fastcodesign.com chce navíc Airbnb do Airshots přidat i podporu pro chytré hodinky s iOS nebo Androidem, případně chytré televize. V průběhu roku by se navíc mohla aplikace jako taková dostat i k veřejnosti pro užití na vlastních projektech.

airshots3

Foto: Airbnb

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym