Google vypustil nástroj, který dokáže ušetřit až 75 % z velikosti fotografií bez ztráty kvality

googlepixel
0Zobrazit komentáře

Pokud jste sledovali některou ze třech odvysílaných sezón seriálu Silicon Valley, který pod sebou má stanice HBO, možná si ještě pamatujete na příběh několika vývojářů, kteří se snažili prostřednictvím firmy Pied Piper přivést na svět unikátní technologii komprese souborů, která je dokázala zmenšit bez ztráty kvality.

Za tu dobu se objevilo hodně podobných technologií, které měly ovšem různé limitace, nefungovaly pro všechny typy obrázků nebo nedokázaly u běžných fotografií dosáhnout lepších výsledků, než něco mezi 10 až 30 procenty. A tak přišel v půlce roku 2016 Google ve spolupráci s Cornell University s technologií s názvem RAISR, která umí pomocí převzorkování fotografií ušetřit až 75 % z původní velikosti souboru tak, že i soubor se čtyřikrát nižší velikostí je pro oko srovnatelně kvalitní.

skate-1

Přečtěte si takéČeši v Las Vegas představili ultralehký elektrický skateboard a jdou si pro milion dolarůČeši v Las Vegas představili ultralehký elektrický skateboard a jdou si pro milion dolarů

Tuto technologii se podařilo Googlu za několik posledních měsíců značně vylepšit a tak s ní vyšel ven v plné verzi i oficiálně a lze ji tak potkat již nyní na mobilních i desktopových zařízeních. Bohužel prozatím pouze na Google+, kde podle Googlu zpracuje nástroj na 1 miliardu obrázků týdně – další rozšíření do Google Photos a dál bude otázkou minimálně několika měsíců.

raisr

Foto: Google

Diskuze (0)

Novinka

Anonym