Online supermarket Kosik.cz končí v Brně, Ostravě a Olomouci. Rozvozy posílí v Praze

kosik
0Zobrazit komentáře

Jeden z největších tuzemských eshopů s potravinami Kosik.cz se po dlouhém zvažování odhodlal k zásadním změnám. Od začátku dubna již nebude možné prostřednictvím služby objednávat nákupy ve vybraných lokalitách na Moravě a ve Slezsku, konkrétně pak například v Brně, Ostravě, Olomouci, Přerově či Prostějově a menších městech v okolí.

Dle oficiálního vyjádření Kosik.cz vedení dospělo k tomuto rozhodnutí kvůli tomu, že jim neumožňuje aktuálně nastavená logistika doručovat zboží v takové kvalitě a v tak potřebné frekvenci, jako například v Praze. Na vině je to, že všechny skladové zásoby drží Kosik.cz právě v Praze a do vzdálených lokalit je zaváží. Zrušení dovozu do těchto měst by tak mělo trvat do doby, než se podaří tento logistický problém vyřešit – pravděpodobně tedy otevřením skladu v bližší lokalitě.

revolut

Přečtěte si takéRevolut představil jednorázové virtuální karty, které se po jedné platbě samy zablokujíRevolut představil jednorázové virtuální karty, které se po jedné platbě samy zablokují

Objednávky jsou možné do 30. března, s tím, že poslední doručovací den ve zmíněných lokalitách bude i posledním dnem v měsíci. Změnou si firma vysloužila vlnu kritiky směrem od stávajících uživatelů, ale není zdaleka první, která omezila podobný typ služeb ve svých slabších lokalitách. Dříve to podobným způsobem oznámil například i rozvozový startup Damejidlo.cz, který zrušil rozvozy v Ostravě, protože tam zákazníci jednoduše nebyli ochotni platit za prémiové služby.

kosik3

Jakub Šulta, CEO Kosik.cz situaci komentuje slovy:

„V Praze a středních Čechách roste zájem o službu výrazně vyšším tempem než ve zbytku republiky a tvoří asi 80 % obratů. Utekly zbytku republiky a pokud bychom v současnosti poptávku neodkázali efektivně pokrýt, zcela zbytečně bychom chyběli tam, kde nás zákazníci potřebují,“ a dále dodává: „Oproti tomu musíme přiznat, že na Moravě a ve Slezsku se nám nepodařilo najít životaschopný ekonomický model. Zásobování z Prahy bez lokálních skladů a infrastruktury se ukázalo při takovém tempu růstu jako dlouhodobě neudržitelné.“

kosik2

Díky tomuto kroku se ovšem posílení rozvozů naopak dočká Praha, kde by se měl počet rozvozových kapacit navýšit až o pětinu, což by mělo dokázat pokrýt prudce rostoucí poptávku. Ostatně, jak už zmínil i CEO Kosik.cz Jakub Šulta, Praha tvořila dlouhodobě téměř 80 % obratu firmy a podobně tomu bude i u jiných konkurenčních služeb. Například Rohlik.cz rozváží pouze po Praze, Hradci Králové, Plzni a Brně, kde teď bude mít jistou konkurenční výhodu.

Informace pro zákazníky v rušených lokalitách jsou k dispozici zde.

Foto: Kosik.cz

Diskuze (0)

Novinka

Anonym