Tesla čelí inspekci kvůli pracovním podmínkám ve své továrně

Jiří SvobodaJiří Svoboda

elonmuskxx

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Nepříjemná obvinění týkající se zaměstnanců, se začátkem týdne svalila na automobilku Tesla vizionáře Elona Muska. V úterý Kalifornská bezpečností agentura (Cal-OSHA) začala provádět inspekci továrny ve Fremontu, údajně kvůli problémům s jejich bezpečností.

Americké Center for Investigative Reporting pouhý den před zahájením vyšetřování publikovalo analýzu, která obviňuje Teslu ze zkreslování povinně vedených statistik o pracovních úrazech. Automobilka tedy měla některá z vážných zranění vést jako lehká nebo je přičítat osobním zdravotním problémům zaměstnanců.

mm1

Přečtěte si takéBývalá kontroverzní šéfka Yahoo Marissa Mayer rozjíždí startupový inkubátorBývalá kontroverzní šéfka Yahoo Marissa Mayer rozjíždí startupový inkubátor

Tesla však promptně odpověděla v blog postu, kde všechna obvinění odmítla a ohradila se, že se jedná o „útok extrémistické organizace, který má vytvořit dezinformační kampaň proti Tesle“. Říká, že reportéři sledovali staré a nereprezentativní informace a tvrdí, že její zaměstnanci si stěžovali na obtěžování od novinářů. V prohlášení se dále píše, že chce vytvořit nejbezpečnější továrnu na světě a přes problémy s produkcí Tesla Model 3 snížila počet zranění v továrně o 25 %. V posledních letech se tak má jednat o polovinu zranění oproti době, kdy stejnou továrnu vlastnilo General Motors a Toyota.

tesla-3

Továrna Tesly – Fremont, Kalifornie

Jak píše CNN, v minulosti proběhlo v Tesle přes 20 inspekcí ze strany Cal-OSHA, z nichž některé byly smeteny ze stolu a některé skončily pokutami. Center for Investigative Reporting tedy tvrdilo, že Tesla neudělala nic pro zlepšení bezpečnosti, ve skutečnosti však vytvořila funkci viceprezidenta pro životní prostřední, zdraví a bezpečnost. Každé z oddělení ve firmě má navíc svůj bezpečnostní tým.

model3

Tesla Model 3

„Cal-OSHA musí vyšetřit všechna obvinění, bez ohledu na to, zda jsou důvěryhodná nebo nestojí na žádném základu, což věříme, že je tento případ. Vždycky jsme připraveni plně kooperovat,“ řekl mluvčí Tesly pro CNN.

Produkce Modelu 3 je zastavena, rozjede se však v režimu 24/7

Shodou okolností přichází obvinění v době, kdy Tesla dočasně zastavila produkci Modelu 3 v továrně ve Fremontu z důvodu zvýšení produktivity a provedení oprav. Zaměstnanci tak během posledních čtyř až pěti dnů zůstali doma.

Zvýšení produkce ve výrobě Modelu 3 je totiž potřeba. Sám Elon Musk před několika dny vstoupil do vedení jeho produkce, tak aby naplnil cíl vyrábět 2500 aut týdně, který se dařilo plnit jen z části. Před dvěma dny také automobilka oznámila, že začne pracovat na nový provoz 24 hodin denně a sedm dní v týdnu.

roadster4

Tesla Roadster, který má společně s nákladními automobily Tesla Semi určovat další směr kalifornské automobilky

Foto: Tesla, TED Conference / Flickr, Maurizio Pesce / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym