Asistent od Googlu bude již brzy dostupný i v českém jazyce a bude za vás umět telefonovat

ghome
0Zobrazit komentáře

Google se na právě probíhající vývojářské konferenci I/O zaměřil hned na několik novinek, včetně zásadních úprav svého hlasového asistenta, který by se měl dočkat v průběhu roku nejen nových funkcí, ale také podpory dalších jazyků, včetně češtiny. Až dosud byl totiž Google Assistant v mobilech či zařízení Google Home v češtině nedostupný, což bylo pro české uživatele limitující.

Assistant tak nově bude dostupný ve více než 80 zemích a 30 jazycích, včetně České republiky, respektive češtiny, což zatím konkurence v podobě Amazonu či Applu nezvládá. To umožní uživatelům vyhledávat na Googlu hlasem, přehrávat si hudbu například ze Spotify pouze hlasovým příkazem, zeptat se na počasí, aktuální dopravu nebo zjistit cenu lístků do kina či na koncert.

founders_airbnb_1

Přečtěte si takéDle města New York je Airbnb zodpovědné za bezmála 10% nárůst cen pronájmů bytůDle města New York je Airbnb zodpovědné za bezmála 10% nárůst cen pronájmů bytů

Právě u lístků se ale ještě na chvíli zastavíme. Pro americké zákazníky je nově dostupná hlasová rezervace lístků do kina a Google zároveň chystá podporu telefonování – avšak s tím rozdílem, že nebudete mluvit vy, ale asistent. Zavolá tak za vás například do restaurace pro změnu rezervace, potvrdí termín v autoservisu nebo naplánuje událost a automaticky propíše do kalendáře. Tohle bude prozatím dostupné pouze v angličtině, ale je pouze otázkou času, než se asistent naučí i další jazyky.

null

Google Home propojený s asistentem navíc zvládá i pokročilé úkoly související s chytrou domácností. Příkazem tak dokáže například ztlumit nebo vypnout televizi, zapnout rádio, vypnout světlo ve vedlejší místnosti nebo pustit klimatizaci. Podobných senzorů a zařízení, které Google podporuje, je aktuálně dostupných již přes 5 000. Všechny příkazy lze navíc párovat, takže pokud řeknete jedno slovo, asistent může vykonat klidně pět nastavených akcí současně.

Dostupnost českého jazyka je prozatím ohlášena na tento rok, přesnější datum ale neznáme. To se pravděpodobně dozvíme, společně s vypuštěním dalších funkcí, v průběhu následujících týdnů.

Foto: Google

Diskuze (0)

Novinka

Anonym