Zakladatel Androidu a jeho startup Essential ukončuje vývoj dalšího telefonu a je na prodej

essentialtopd
0Zobrazit komentáře

Jsou tomu bezmály tři roky od doby, kdy se poprvé objevily zmínky o novém startupu původního tvůrce Androidu Andyho Rubina, který měl nápad na zcela nový chytrý telefon, jenž by mohl konkurovat zaběhlým hráčům na trhu. Jeho startup Essential získal na vývoj mimo jeho prostředků 300 milionů dolarů od investorů a partnerství s Amazonem či americkým řetězcem BestBuy. Nyní to vypadá, že se firma chystá orientovat na jiné produkty či dokonce odejít z trhu úplně.

Vydání Essential Phone doprovázelo značné nadšení, ale po zhruba dvou měsících prodeje společnost cenu svého telefonu snížila kvůli slabým prodejům o dvě stě dolarů z 699 na 499, tedy zhruba na 11 tisíc korun, což je s ohledem na vlajkové lodi Applu či Samsungu směšná cena. I tak ale další prodeje stagnovaly a telefon od Essential prozatím prodal pouze kolem 150 tisíc kusů.

jancura

Přečtěte si takéRadim Jančura prodává za miliardu korun prodejce letenek a zájezdů Student AgencyRadim Jančura prodává za miliardu korun prodejce letenek a zájezdů Student Agency

Dle serveru Bloomberg se nyní Essential baví s možnými investory o prodeji celé společnosti, která měla ještě před rokem hodnotu kolem 950 milionů dolarů. Bloomberg zároveň zmiňuje, že již projevil zájem minimálně jeden subjekt a jednání postupně pokračují. Essential dle všeho prozatím utratil pouze třetinu získaných prostředků, konkrétně pak kolem 100 milionů dolarů.

essential

Firma má pod sebou zároveň množství patentů, které souvisí s vyrobeným telefonem, a v pozadí dle všeho vyvíjí další, zcela nesouvisející produkt. Tím má být blíže nespecifikované chytré zařízení pro domácnost, které se má na trh dostat v průběhu příštího roku. Bližší informace o něm ovšem nejsou prozatím známy a vzhledem ke spekulacím o prodeji je vývoj nejistý.

Situaci zakladatel Essential Andy Rubin prozatím přímo nepotvrdil. Jedinou nepřímou zmínkou o jiném směřování firmy je jeho včerejší status na Twitteru (viz. výše), který zmiňuje, že firma vyvíjí více různých produktů a že v průběhu času vývoj některých z nich může přerušit, aby se mohla soustředit na ty zásadnější.

Foto: Essential

Diskuze (0)

Novinka

Anonym