Airbnb rozšiřuje svůj neziskový program, který hostitelům umožní zadarmo ubytovat lidi v nouzi

Jiří SvobodaJiří Svoboda

airbnb25
0Zobrazit komentáře

Když v říjnu 2012 udeřil na východním pobřeží USA hurikán Sandy, jedna z hostitelek na platformě Airbnb kontaktovala tuto ubytovací službu s dotazem, zda může zadarmo ubytovat lidi, kteří potřebují pomoc. Právě takový skutek dal za vznik iniciativě Open Homes, která již zprostředkovala lidem v nouzi v součtu 17 tisíc nocí.

Doposud se jednalo o službu cíleně vyhledávající hostitele, kteří lidem v nouzi byli zadarmo či za malý poplatek ochotni poskytnout střechu nad hlavou. Nyní se však Open Homes rozšiřuje více a dovolí se dobrovolníkům přihlásit a dostat tak svůj domov na seznam, který by mohl být použitý okamžitě v případě živelné katastrofy.

roth

Přečtěte si takéAnita Roth z Airbnb: Většina českých Airbnb hostitelů nepodniká profesionálně, v Praze zabíráme jen 2 % domovůAnita Roth z Airbnb: Většina českých Airbnb hostitelů nepodniká profesionálně, v Praze zabíráme jen 2 % domovů

První město, kde byla pilotně nová verze Open Homes spuštěna, je kalifornské San Jose. Na více měst se pak má dostat během tohoto roku, eventuálně se má jednat o globální záležitost.

https___press.atairbnb.com_app_uploads_2016_12_daehangno-3

Jak píše server TechCrunch, Airbnb již bez většího zájmu médií zprostředkovala přes 9000 domovů po devadesáti různých živelných katastrofách, dle jejího zjištění však trvalo dlouho, než bezprostředně po katastrofě či během ní sehnala dobrovolníky, kteří by byli ochotni nabídnout svůj domov. Nyní tak podniká více preventivní kroky.

Kalifornské San Jose z pomoci Airbnb těžilo už během povodní, které město zasáhly minulý rok v únoru. Ty tehdy vyústily v evakuaci více než 14 tisíc rodin a město tedy pochopilo jaké jsou benefity programu. Region navíc pravidelně zužují další katastrofy: lesní požáry, sesuvy půdy, zemětřesení a občasně i vlny tsunami.

airbnb

Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk a Brian Chesky (CEO), zakladatelé Airbnb

„Když přijde katastrofa, jeden z našich hlavních zájmů a výzev je, aby každý člověk, který přišel o možnost být u sebe doma, měl bezpečné místo, kde může zůstat. Proto jsme vděční za partnerství s Airbnb,“ říká starosta San Jose, Sam Liccardo.

Airbnb dále informuje, že nebude nutně v rámci nové služby cílit pouze na své stávající hostitele a může se tak jednat i o způsob, jak rozšířit síť této ubytovací služby. O primární zájem se však podle Airbnb nejedná, stejně tak jako nemá jít o způsob, jak konejšit ty městské úřady a starosty, kteří s Airbnb nemají ideální vztahy.

Detaily projektu a konkrétní města, kde bude program Open Homes spuštěn, Airbnb zatím nezveřejnilo. Okolo otevřených domovů by však mělo vytvořit školení, náborové akce, komunikační krizový protokol i všeobecnou digitální kampaň sloužící k poučení komunity.

Japonsko bez Airbnb

Na druhé straně zeměkoule v Japonsku se mezitím neřeší živelná katastrofa, ale razantní zákaz Airbnb. Více než stomilionová země, která paradoxně o zemětřesení a jiné přírodní katastrofy nemá nouzi, přijala zákon, který všechny hostitele nutí od 15. 6. registrovat svou nabídku u japonských úřadů a vystavit číslo svojí licence.

https___press.atairbnb.com_app_uploads_2016_12_konohana-ku-1-4000×2667

Konohana-ku, Osaka

Problém nastal, když japonská vláda na začátku června řekla, že každý hostitel, který do této chvíle nemá zařízenou licenci, musí své objednávky udělané před 15. červnem zrušit. Airbnb nazvala takový postup překvapením přičemž zrušila všechny objednávky u hostitelů bez licence, jejichž začátek byl naplánovaný mezi 15.-19. červnem. Všechny postižené cestovatele chce následně odškodnit. „Víme, že tohle smrdí. A to to ještě podceňujeme,“ řeklo k situaci Airbnb pro BBC.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym