Američanka vytvořila startup, který využívá technologie blockchainu k zamezení plýtvání jídlem

Filip HouskaFilip Houska

Optimized by JPEGmini 3.13.3.15 0x9bf27467

Optimized by JPEGmini 3.13.3.15 0x9bf27467

0Zobrazit komentáře

Blockchain, tedy distribuovaná decentralizovaná peer-to-peer databáze, se v dnešní době nepojí pouze s kryptoměnami. Nově s touto technologií experimentuje i řada startupů (včetně státu Nevada), které na ní zakládají své aktivity. Jedním z nich je i Goodr, jenž se snaží pomocí blockchainu zamezit jednomu z největších problémů společnosti – zbytečnému a obrovskému plýtvání potravinami, které by se daly zcela plnohodnotně a takřka v perfektním stavu dále distribuovat například do rozvojových zemí.

Tímto celosvětovým problémem se startup Goodr, za nímž stojí americká podnikatelka Jasmine Crowe, ostatně zabývá již od svého vzniku v roce 2017. Nabízí totiž restauracím a různým podnikům pracujícím s potravinami možnost, jak se „zbavit“ nespotřebovaného jídla a surovin, aniž by musely být vyhozeny do popelnic. Pro zajímavost: jen na území USA se ročně vyhodí až 150 tisíc tun „dobrých“ potravin denně.

airbustopx

Přečtěte si takéVýrobce letadel Airbus začne společně s Audi testovat v Německu vůbec první létající taxiVýrobce letadel Airbus začne společně s Audi testovat v Německu vůbec první létající taxi

K zamezení takovému plýtvání vytvořil Goodr mobilní aplikaci, díky které může podnik informovat operátory z Goodr ohledně jídla a surovin, které jim zbyly. Na místo následně přijede příslušný kurýr, jídlo vyzvedne (potažmo zabalí) a odveze jej zpravidla vybrané neziskové organizaci, která se postará o její další distribuci nejen mezi bezdomovce, ale také například mezi sociálně slabé rodiny nebo důchodce.

Jasmine Crowe, zakladatelka a CEO startupu Goodr

Veškerá data týkající se darování přebytků jídla si Goodr pečlivě uchovává pro další užití, a to konkrétně v datové knize na blockchainu. Vzhledem k parametrům blockchainu jsou všechny informace maximálně zabezpečeny, tudíž mohou pojednávat i o citlivých údajích a číslech.

Goodr například tuto technologii používá k tomu, aby svým klientům následně sestavoval statistiky, kolik jídla vlastně „darují“ někomu jinému, kde tratí peníze a jaké typy surovin jsou zpravidla ty nejpřebytečnější. V širším měřítku nakládá startup s blockchainem také jako s nástrojem pro seskupování dat ohledně různých dopadů spotřeby jídla na životní prostředí.

goodr

Foto: TEDxPeachtree Team (Flickr)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym