Lubo Smid: WWDC 2018, akce, která se prostě musí zažít

0Zobrazit komentáře

CEO české technologické společnosti STRV Lubo Smid společně se svými kolegy Jakubem Kašparem a Janem Remešem shrnul první dojmy z novinek zachycených během osobní návštěvy včerejší WWDC 2018 od Applu v kalifornském San Jose.

Sledovali jste včerejší WWDC od Applu? Já samozřejmě ano – i když si o pozornost prakticky na den přesně řekl také Microsoft se svou akvizicí GitHubu.

Před konferencí se jako vždy hojně diskutovalo o tom, co všechno Apple (ne)představí. Kolovaly zvěsti o iPhonu SE 2 nebo výrazném výkonovém upgradu MacBooků, ničeho z toho jsme se však nedočkali. Zklamání? Neřekl bych, tradiční jarní WWDC byla vždy zaměřena spíš na vývojářskou komunitu než na koncového uživatele.

Takhle vypadala konference WWDC 2018 z pohledu dvou našich „vyslanců“ Jakuba Kašpara a Honzy Remeše, kteří si na keynote vybojovali místa v přední řadě.

strv-wwdc-3

WWDC se musí zažít

WWDC se musí zažít. Sledovat akci online je sice fajn – v STRV ostatně bereme live streaming z různých konferencí jako společenskou událost a party v jednom – ale zážitek to rozhodně není tak silný, jako když člověk na vlastní oči vidí Tima Cooka během prezentace a potká se s lidmi, kteří na všech představených novinkách pracovali.

JB_preview

Přečtěte si takéJaroslav Beck o české VR hře Beat Saber: Hra se zaplatila v prvních hodinách prodejeJaroslav Beck o české VR hře Beat Saber: Hra se zaplatila v prvních hodinách prodeje

První osobní dojmy z novinek jsou zatím jen pozitivní. macOS Mojave (sbohem, označení operačního systému podle pohoří) doznal na první pohled menších úprav, ale začíná se ubírat směrem, který přinese velké změny – skvěle vypadá i funguje například nový dark mode, který přepne nativní aplikace do tmavších odstínů a ulehčí očím při několikahodinové práci na Macu. Nový Mac App Store bude taky stát za to, i když ho ještě čeká pořádný kus vývoje.

strv-wwdc2

Jakub Kašpar a Honza Remeš z STRV na konferenci WWDC 2018

Waze a Google Maps v CarPlay

Za zmínku určitě stojí otevření CarPlay aplikacím třetích stran (konečně jej budeme moct používat s Google Maps a Wazem) i grouped notifications a pokročilé Do Not Disturb v iOS 12. Konkrétně u Do Not Disturb je patrné, že se Apple vydává podobným směrem jako Google a snaží se dát lidem větší kontrolu nad tím, kolik času tráví s telefonem v ruce a jak jej využívají. Nově bude možné si například nastavit časový limit na jednotlivé aplikace. Super krok. I samotné představení iOS 12 napovědělo něco o technologiích, kterým bude Apple v blízké budoucnosti věnovat pozornost – začalo například prezentací augmentované reality.

Co se WWDC jako takové týká, člověk nestačí žasnout, jak skvěle se dá tak velká akce zorganizovat. Na každém rohu jsou k dispozici lidi ve výrazných oranžových tričkách, kteří pomůžou, poradí, přesně nasměrují. A o akci vědí všechno. A kdo se nechce ptát, tomu pomůže aplikace připravená čistě pro WWDC.

strv-wwdc-2

Silné dojmy si odnesl také Jindra Doležy, který vede náš iOS tým a WWDC sledoval s ostatními vývojáři v naší pražské kanceláři:

“Nejvíc mě zaujal USGZ formát pro ukládání 3D modelů a animací pro ARKit. Myslím, že tohle má obrovský potenciál pomoct rozvoji augmentované reality, protože to zásadně zjednoduší zobrazení objektů ve správné velikosti ve 3D prostoru. Je super, že se Apple poučil z minulých nezdarů a rovnou se domluvil s Adobe, aby Creative Cloud tenhle formát podporoval hned od začátku.“

Nad rámec všech novinek je zajímavé pozorovat určitou změnu v přemýšlení Applu. Možná jste ji taky zaznamenali – firma se postupně otevírá, působí to, jako by mizela „jobsovská“ posedlost absolutní kontrolou vlastního produktu. Už je to několik let, co nás Apple překvapil opravdu zásadní inovací typu iPod nebo iPhone. Zdá se, že vizionářský leadership nahrazuje pragmatičtější přístup Tima Cooka a větší důraz na spolupráci – nebo alespoň výraznější tolerování se – s ostatními technologickými obry. Sám jsem zvědavý, kam až Apple v tomhle ohledu zajde a jaký dlouhodobý výsledek to bude mít.

Mimochodem, kdybyste se o WWDC 2018 chtěli pobavit osobně, stavte se 14. června u nás v STRV. V rámci mDevCampu pořádáme workshop WWDC 2018 REVIEWS, NEWS & INSIGHTS. Kromě shrnutí toho nejdůležitějšího z konference samozřejmě podrobíme zatěžkávací zkoušce nové Memoji, které konečně umí detekovat vyplazený jazyk… :P

strv-wwdc-4

Diskuze (0)

Novinka

Anonym