Komerční banka otevře na stanicích Benzina bankomaty pro řidiče. První už úspěšně funguje

Filip HouskaFilip Houska

080318_kb-benzina_czechcrunch
0Zobrazit komentáře

Situace, kdy stáhnete okénko svého auta a vyzvednete si svou objednávku bez nutnosti vystupovat, jsou v našich končinách celkem běžné. Postaraly se o to zejména fastfoodové řetězce McDonald’s a KFC se službami Drive Thru. Tento model obsluhy, se kterým přišli Američané, se však dá aplikovat i na řadu jiných činností než objednávku a vyzvednutí jídla. Například Komerční banka u nás začíná řidičům umožňovat snadné vybrání peněz z bankomatu.

Třetí největší česká banka, minimálně co do počtu klientů, začíná ve spolupráci s čerpacími stanicemi Benzina budovat takzvané Drive-up bankomaty. Díky nim pak řidič bude mít možnost si jednoduše vybrat peníze z jakéhokoliv bankovního účtu, aniž by musel parkovat a opouštět vůz, potažmo ono parkovací místo vůbec hledat. Vzhledem k výšce bankomatů by si měli poradit i řidiči větších aut, tedy SUV nebo dodávek, i motorkáři.

Projekt je zatím ve fázi prvotních instalací, což ostatně dokazuje pouze jeden dostupný Drive-up bankomat v Česku. Najdete ho na pobočce Benzina na ulici Argentinská v pražských Holešovicích a funguje 24 hodin denně. V průběhu letošního září se druhý takový bankomat objeví v Hradci Králové, přičemž další lokality jsou teprve v jednání, jak pro CzechCrunch prozradil Michal Teubner z odboru komunikací Komerční banky.

080318_kb-benzina_czechcrunch1

Vzhledem k tomu, že jde v České republice o dosud nevyzkoušené řešení, Komerční banka bedlivě sleduje data ohledně výběrů i vkladů, které jsou v Drive-up bankomatu rovněž možné. Od zahájení provozu 11. července do 31. července bylo provedeno na jediném funkčním Drive-up bankomatu Komerční banky 315 hotovostních výběrů v celkovém objemu 1,73 milionu korun a 75 vkladů ve výši 2,17 milionu korun. Je tedy zřejmé, že o tuto „americkou metodu“ je zájem i v Česku.

prima

Přečtěte si takéPrima se spojila s LetenkyLevne.cz a bude prodávat letenkyPrima se spojila s LetenkyLevne.cz a bude prodávat letenky

„Neustále se snažíme nabízet zákazníkům nové produkty a služby. Zavedli jsme Wi-Fi zóny s možností dobít si telefony či počítače, spustili jsme aplikaci Mycí linka a nyní nabízíme řidičům další novinku, která zvýší jejich komfort na našich čerpacích stanicích,“ říká Marek Zouvala, ředitel odštěpného závodu Benzina skupiny Unipetrol, k zavedení Drive-up bankomatů Komerční banky, které budou součástí výhradně čerpacích stanic Benzina.

Velký trend v USA

I když se tento model do Česka teprve dostává, ve světě je zcela běžný. Jednoznačně vedou jeho průkopníci, Spojené státy, kde je až 40 procent všech dostupných bankomatů zpřístupněných právě pro motoristy. Nezaostává například ani Saúdská Arábie, kde podíl „drive“ bankomatů činí 13 procent.

080318_kb-benzina_czechcrunch2

Na světě má být až 68 800 „drive“ bankomatů. Nově by mohla toto číslo navyšovat i Česká republika

Diskuze (0)

Novinka

Anonym