České STRV loni navýšilo tržby o více než třetinu na 171 milionů korun a skončilo v zisku

0Zobrazit komentáře

Česká vývojářská společnost STRV, kterou vede Lubo Smid, v loňském roce značně navýšila své americké zakázky a dokázala se poprvé po několika letech přehoupnout do zisku. Za rok 2017 STRV utržilo 171,2 milionu korun, což znamená nárůst o bezmála 46 milionů oproti předcházejícímu roku. Čistý zisk dosáhl 2,1 milionu korun, oproti ztrátě ve výši 1,8 milionu korun z roku 2016. Zmíněné příjmy reflektují pouze českou část byznysu, dohromady i s americkými entitami STRV loni utržilo více než 9,2 milionu dolarů, tedy přes 200 milionů korun. Čísla počítají pouze se zakázkovým byznysem, nikoliv vlastními projekty.

Většina příjmů plyne ze zakázek pro americké startupy, jež jsou zprostředkovány přes obchodní agenty, kteří na místě domlouvají jednotlivé transakce a poté je předávají do rukou pražského vývojářského studia. Největší část zakázek přišla od amerického agenta STRV LLC, který do skupiny přinesl celých 102 milionů korun. Ve druhé polovině roku se zařadil do převážně marketingové a obchodní části také obchodní agent STRV Inc., přes který STRV vytvořilo tržby ve výši 48 milionů korun.

STRV je provozováno prostřednictvím skupiny STRV Group SE, pod kterou patří mimo samotného vývojářského studia také firma Dot to Dot s.r.o. s mobilní hrou Dot 2 Dot na spojování teček do různých vizuálů nebo seznamka pro homosexuály Surge. Cílem STRV je v příštích letech postupně budovat další vlastní projekty, které mají vyvážit příjmy z klientské části.

strv-h

Prostory karlínské kanceláře STRV.

Na přelomu loňského a letošního roku STRV opustilo jeden ze svých projektů, když službu Ordr pro rychlý rozvoz jídla po Praze prodalo společnosti Olive Food. Hlavním důvodem byla dlouhodobá neudržitelnost nastaveného byznys modelu a nedostatečný prostor ke škálování. V rámci práce pro klienty STRV nedávno získalo například zakázku na rozvoj technologie stojící za kryptoměnou Dash a mezi jejich vůbec nejznámější zákazníky se bezpochyby řadí internetová seznamka Tinder, pro kterou studio realizovalo webovou verzi.

kretinsky

Přečtěte si takéMiliardáři Křetínský a Tkáč kupují další podíl ve firmě provozující síť českých obchodů MakroMiliardáři Křetínský a Tkáč kupují další podíl ve firmě provozující síť českých obchodů Makro

V pražské vývojářské firmě aktuálně pracuje bezmála 200 vývojářů. Dle účetní uzávěrky, která byla do obchodního rejstříku založena zhruba před týdnem, STRV v průběhu loňského roku na svůj provoz získalo půjčku ve výši 10 milionů korun a operativní leasing ve výši 2,7 milionu korun. Předchozí závazek ve formě jedenáctimilionové půjčky snížila firma v loňském roce téměř na polovinu.

strv-kancelare_1

Jeden z dlouhodobě největších nákladů jsou mimo vývojářů také kancelářské prostory, které STRV již před několika lety otevřelo v pražském Karlíně. Prostor ovšem firma nevyužívá naplno, a tak část plochy pronajímá dalším společnostem. Mezi těmi bylo například čínské Goodbaby, ve kterém figuroval bývalý CEO a spoluzakladatel analytického startupu Socialbakers Jan Řežáb.

Foto: STRV

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

STRV

STRV je česká technologická společnost zaměřující se na vývoj softwarových…

Klíčoví lidé

lubo-smid3

Lubo Smid

CEO