Aplikace Storki přináší poprvé v češtině oblíbené příběhy chat fiction připomínající SMS zprávy

Nela VítováNela Vítová

storki
0Zobrazit komentáře

Ve světě jsou již nějakou dobu velmi oblíbené příběhy ve formě „chat fiction“. Jde o druh digitálního čtení v mobilu připomínající esemesky či zprávy v běžném chatu, které lze číst i tvořit. Ačkoliv se zastáncům papírových knih může zdát tento způsob čtení zvláštní, mladí lidé si fenomén oblíbili především díky tomu, že jim připomíná každodenní komunikaci s jejich vrstevníky.

V angličtině a dalších jazycích existuje pro formát chat fiction několik aplikací, jako například Hooked, Yarn, Tap či Lure. Na své si však nyní konečně přijdou i čeští čtenáři. Nová aplikace Storki umožňuje uživatelům čtení a vytváření příběhů v češtině i slovenštině.

Příběhy chat fiction vypadají v praxi jako běžná konverzace, jakou známe z SMS zpráv, Messengeru nebo třeba WhatsAppu. Čtenář vyprávění postupně odkrývá klikáním na obrazovku, což podporuje interakci a příběh je tak napínavější. Knihovna aplikace obsahuje nejrůznější žánry od romantických příběhů po horory či sci-fi.

storki

Ve výběru Storki nalezneme také žánr s názvem fanfikce, kdy si tvůrci mohou vymyslet vlastní realitu jakéhokoliv již existujícího příběhu. Široké spektrum různorodých vyprávění a velký výběr zajišťuje právě fakt, že historky tvoří různí uživatelé s naprosto odlišnými zájmy, kteří mají zároveň různý styl psaní.

Jednoduchá publikace a akční děj

Na rozdíl od knih, které vynikají dlouhým příběhem, je vyprávění ve formátu chat fiction kratší a děj plyne rychleji. Proto je také hlavní výhodou především fakt, že můžou dobře sloužit jako krátkodobá zábava při kratších přejezdech hromadnou dopravou po městě či čekání ve frontě. Aplikaci možná ocení i ti, kteří dosud psali pouze pro sebe. Ve Storki je dovoleno dílo zveřejnit komukoliv a snadno jej představit stovkám dalších lidí.

Aplikace vytvořená nakladatelstvím Albatros Media je ke stažení pro iOS i Android.

storki

Diskuze (0)

Novinka

Anonym