Spoluzakladatel VR startupu Oculus odchází z Facebooku, který ho před čtyřmi lety koupil

iribe
0Zobrazit komentáře

Facebook zaznamenal další velký otřes ve svých řadách. Svůj odchod z největší sociální sítě světa včera oznámil Brendan Iribe, spoluzakladatel startupu Oculus, který Facebook před čtyřmi lety koupil za 2,3 miliardy dolarů. Iribe působil ve Facebooku jako CEO Oculusu a později přestoupil do divize virtuální reality pro desktopové počítače.

Důvodem k odchodu Ireba jsou dle důvěryhodného zdroje magazínu TechCrunch dlouhodobé neshody v dalším směřování firmy a především omezení projektu Rift 2, který měl nahradit vůbec první virtuální brýle Oculusu s názvem Rift. Irebe jednoduše nesouhlasil s tím, že by se měla zařízení kompletně oddělit od nutnosti využívat ke svému fungování počítač, který jim umožňoval mnohem lepší kvalitu zobrazování.

Facebook prostřednictvím Oculusu totiž nedávno představil nový headset Quest, ke kterému není výkonného počítače potřeba. Objevit se má na jaře příštího roku za cenu 399 dolarů (zhruba 9 tisíc korun) a je to bezpochyby jeden z kroků, se kterým spoluzakladatel Oculusu Brendan Irebe nesouhlasil – přeci jen byla právě integrace s PC jeho hlavní součástí práce.

oculus-quest-zuckerberg2

Šéf a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg při představení nového Oculusu

Facebook ani Irebe informaci ohledně odchodu kvůli zrušení projektu Rift 2 oficiálně nepotvrdili. Facebook pouze uvedl, že na PC rozhodně nezapomíná a do budoucna bude Rift součástí jeho produktového portfolia mezi headsety pro virtuální realitu. Aktuálně se však prý soustředí primárně na takzvaná řešení „vše v jednom“.

Facebook a klesající důvěra jeho klíčových zaměstnanců

Za několik posledních týdnů a měsíců ovšem není Irebe zdaleka jediným, kdo ztratil důvěru ve Facebook a odešel. Problémy s ním měl například spoluzakladatel chatovací aplikace WhatsApp Jan Koum, který do Facebooku přešel po 19miliardové akvizici v roce 2014. Koum měl problémy s rostoucím vlivem Facebooku a nakládáním se soukromými daty uživatelů.

nadd

Přečtěte si takéEU schválila akvizici GitHubu Microsoftem. Cena přesáhla 7 miliard dolarůEU schválila akvizici GitHubu Microsoftem. Cena přesáhla 7 miliard dolarů

Před několika týdny kvůli podobným důvodům opustili Facebook také spoluzakladatelé Instagramu Kevin Systrom a Mike Krieger, kteří se po několika letech v barvách kalifornského giganta chystají na nový startup. A nelze zapomenout ani na dalšího ze spoluzakladatelů Oculusu Palmera Luckeyho, který se stal díky prodeji firmy jedním z nejmladších miliardářů. V průběhu minulého roku na něj byl vyvinut tlak kvůli jeho politickým názorům a porušení mlčenlivosti, který ho donutil až k odchodu.

palmerluckey

Spoluzakladatel Oculusu Palmer Luckey

Foto: eVRydayVR / Flickr, Web Summit / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym