Alza ukončila svou online půjčovnu filmů, kterou využilo přes 30 tisíc zákazníků. Na vině jsou distributoři

0Zobrazit komentáře

Největší český e-shop Alza.cz za poslední roky experimentoval se spoustou nových služeb. Některé se ukázaly jako úspěšné, ale snaha konkurovat gigantům jako Netflix či HBO GO s vlastní VOD (video on demand) službou na půjčování filmů nevyšla. Alza totiž koncem října svoji službu po čtyřech letech nadobro uzavřela a uživatelům vrátila kredity za nepřehrané filmy. Nyní holešovická firma pro CzechCrunch komentuje své důvody.

Hlavním hnacím motorem pro ukončení online půjčovny byla dle senior business developerky e-obsahu Alzy Hany Žákové především nesnadná dohoda s distributory na zajímavějších titulech. Alza tak nedokázala do nabídky zařadit filmy, které byly divácky zajímavé a se kterými konkurence s mezinárodním přesahem (například O2 TV) neměla problém, což znamenalo další odliv potenciálních zákazníků.

Za celou dobu provozu, tedy od října 2014, kdy Alza v online půjčovně ještě nabízela pouze 200 titulů, si filmy zakoupilo přes 30 tisíc zákazníků, kteří v poslední době mohli vybírat z nabídky zhruba 1 200 filmů. Nepomohlo ani propojení s placenou službou Alza Premium, která mimo filmů nabízí audioknihy, e-booky, časopisy nebo prémiové služby jako dopravu zdarma a přednostní výdej. Z Premium zmizela nabídka filmů i hudby již v průběhu léta letošního roku, což mělo za následek rozhořčení uživatelů.

alzamedia

Hudba a filmy patřily v Alza Premium mezi velmi málo využívané služby, což jsme vysledovali jak z aktivity klientů Alza Premium, tak i z dotazníkového šetření mezi členy programu,“ komentovala situaci v průběhu června pro server Cnews.cz mluvčí Alzy Patricie Šedivá. S tím souvisí aktuální vyjádření, které od Alzy získal CzechCrunch. „V danou dobu jsme pro naše zákazníky připravili kvalitní VOD službu, a to včetně aplikací, bohužel však distribuční filmové společnosti nebyly schopny dodat nové atraktivní filmy dostatečně rychle. Zákazníci tento obsah po čase téměř nevyužívali,“ uvedla Hana Žáková.

peter-csiba-strv

Přečtěte si takéPeter Csiba: Jak jsem se dostal z vesnice Jahodná přes Google až do miliardového startupu RobinhoodPeter Csiba: Jak jsem se dostal z vesnice Jahodná přes Google až do miliardového startupu Robinhood

Ve své době bylo možné na online půjčovně vypůjčit jednotlivé filmy v cenách od 19 do 89 korun, což je s ohledem na cenu předplatných služeb typu Netflix či HBO GO relativně hodně, vezmeme-li navíc v úvahu, že mezi tituly nebyly prakticky žádné zásadní novinky. Alza se nicméně znovuoživení služby nebrání, technologicky je na to připravena, vše je pouze otázka tlaku na distributory.

Online půjčovna Alzy není první ani poslední obdobnou službou, která musela z podobných důvodů svůj provoz ukončit. Dříve to byla například půjčovna Topfun či Ivio. Mezi aktuálně fungující hráče se řadí půjčovna Banaxi či alternativní služby DaFilms a Aerovod, těch se ovšem problémy vzhledem k jejich úzkému zaměření netýkají.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym