Czech Space Week ukázal, že Česko patří do vesmíru. Vyrábí se tu i části vesmírných raket Ariane

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Česká republika jakožto malá středoevropská země neposílá do vesmíru vlastní rakety, satelity či vlastní astronauty, přesto je bez velkého vědomí veřejnosti poměrně významným hráčem v rámci Evropské vesmírné agentury (ESA), v jejíž řadách letos slaví deset let. U této příležitosti probíhaly minulý týden akce v rámci série Czech Space Week, které se skládaly z workshopů, výstav, dnů otevřených dveří a přednášek, a to jak v Praze, tak v Brně.

V Brně proběhla mimo jiné dvojice přednáškových akcí, Why Space, Why Now? a Space for Women. První zmiňovaná představila v ikonických prostorách Hvězdárny Brno řečníky a firmy z Česka i okolních zemí, kteří přispívají k výzkumu Evropské vesmírné agentury. Druhá akce, kterou pořádala brněnská odnož italské firmy SAB Aerospace, se pak zaměřila na ženy ve vesmírném odvětví, které je tradičně považováno za spíše mužskou oblast.

Přehlídka firem připomněla, že v Česku vesmírný byznys existuje a vytváří zde nemalé části celého vesmírného ekosystému. Například firma Aerospace Czech vystavěla novou výrobní halu v západočeských Klatovech a jak prozradil Dieter Sygulla, jednatel firmy, pracovalo se v ní na vnějším plášti rakety Ariane 5 a taktéž klíčových částech dopravních letadel. V budoucnu bude produkovat i části rakety Ariane 6. Ihned po ní se prezentovala například francouzská firma Thales Alenia Space, která má na starosti turbočerpadla pro Ariane 5.

esa (3)

S ESA spolupracuje od roku 2010 i česká divize globálního koglomerátu Honeywell. Ta se už z podstaty své mateřské firmy zaměřuje spíše na letecký průmysl, avšak do vesmírného byznysu proniká pomocí spoluprací na satelitu PROBA-3, který na oběžnou dráhu v roce 2020 vynese nosná raketa Vega. Jak řekl během akce Vít Štencl, Honeywell však přispívá i českému pracovnímu trhu – 750 z 800 evropských leteckých inženýrů Honeywellu pracuje právě v tuzemsku.

nasa-lockheedmartin-czechcrunch-1

Přečtěte si takéNástupce Concordu do tří let. NASA a Lockheed Martin zahájili výrobu nového nadzvukového letounuNástupce Concordu do tří let. NASA a Lockheed Martin zahájili výrobu nového nadzvukového letounu

Se zmíněnou raketou Vega je přitom výrazně spojena také česká divize italské firmy SAB Aerospace, jež v brněnské výrobně pracuje na její vrchní části, tzv. dispenzeru rakety, který je schopen pojmout hned několik satelitů. Zároveň se SAB Aerospace zabývá sedmi biologickými experimenty, které zamíří na Mezinárodní vesmírnou stanici. Provozní ředitel Petr Kapoun označil za největší počin své firmy spolupráci na satelitu Plato, jehož cílem bude objevování exoplanet.

#Vega launched an Earth observation satellite for Morocco last night: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Transportation/Vega_launches_Earth_observation_satellite_for_Morocco2

Zveřejnil(a) ESA – European Space Agency dne Středa 21. listopadu 2018

Právě slovo spolupráce bylo během Why Space, Why Now? skloňováno ve všech možných souvislostech. Prezentované firmy dále kooperovaly na projektech jako Galileo, SARah či Iridium NEXT. Důležitost vzájemné kooperace mezi evropskými vesmírnými projekty akcentovali takřka všichni řečníci, jednoduše proto, že se jedná o nenahraditelný prvek Evropské vesmírné agentury.

Ženy v tradičně mužských odvětví

OHB, GNSS či ArianeGroup jsou další z řady významných evropských entit angažující se ve vesmírném odvětví a právě jejich zástupkyně se představily na následující akci Space for Women. Spíše než otázky satelitů či raket však tentokrát byla řeč o samotné přítomnosti žen v oblasti, které v době počátku dobývání vesmíru téměř exkluzivně dominovali muži. Diskutovali Arianne Wyen (OHB), Markéta Čápová (Honeywell), Tina Büchner da Costa (ArianeGroup) a studentka Lucie Davidová.

esa (2)

Když proto z publika zazněla otázka, jak dámy dokáží skloubit práci plnou cestování s rodinným životem, Büchner da Costa odpověděla, že muž by takovou otázku nedostal. Stejné reakce se od Wyen dočkal i dotaz na to, co na její práci říká manžel. Přestože všechny ženy shodně vypověděly, že se s diskriminací na pracovišti nesetkali, Wyen řekla, že v určitou dobu byla jediná žena v celém patře, kde byla v kancelářích stovka kolegů.

Čtveřice žen také apelovala na přítomné, převážně ženské publikum, že se není třeba vesmírného průmyslu bát. Jak upřesnila Čápová, i tento průmysl je plný profesí, ve kterém nejde o raketovou vědu. Dámy se shodly také na tom, že podobné diskuze jako ta jejich jsou potřeba, aby pomohly ženám v netradičních pozicích zvednout sebevědomí.

Czech Space Week zakončily o víkendu dny otevřených dveří v pražském sídle agentury GSA či koncert sci-fi filmové hudby. Kromě těchto akcí proběhla i konference k desátému výročí členství České republiky v ESA, na které vystoupil mimo jiné i jediný československý kosmonaut, Vladimír Remek.

esa3

Vladimír Remek

Diskuze (0)

Novinka

Anonym