Fanoušek postavil vznášející se auto DeLorean z Návratu do budoucnosti. V aukci vyneslo 1 milion korun

Filip HouskaFilip Houska

delorean_czechcrunch-8
0Zobrazit komentáře

Každý, kdo minimálně jednou za život viděl kultovní filmovou trilogii Návrat do budoucnosti, pravděpodobně ví, jakou roli v ní hrál DeLorean DMC-12. Vedle toho, že tento ikonický vůz umožňoval Martymu McFlyovi a „doktorovi“ cestovat v čase, dokázal také létat, což bylo výzvou pro Američana Matthewa Riese. Ten se rozhodl, že tuto schopnost implementuje i do své variace DeLoreana, na níž postupně pracoval od roku 2008.

Do jeho autentické repliky, tvořené výhradně z polystyrenu potaženého laminátem a nalakované do původní šedo-bílé kombinace, zahrnul dvojici motorů, díky nimž se podomácku vyrobený DeLorean může vznést do vzduchu. Konkrétně šlo o motory značky Briggs & Stratton pod označením Vanguard (23 koní) a 875 Professional Series, pomocí kterých se vůz může lehce „nadzvedávat“ a prakticky fungovat jako vznášedlo.

delorean1

Už hned při prvním představením tohoto kultovního auta, které si má poradit s jakýmkoliv rovným povrchem včetně vody, sněhu, písku či asfaltu s možnou rychlostí okolo 50 km/h, se tušilo, že bude mít úspěch. Ostatně to ukázal i Kickstarter před osmi lety, kde Riese nasbíral přes 5 600 dolarů (130 tisíc korun) na další dodatečná vylepšení. A nyní se definitivně potvrdilo, že o vznášející se kopii DeLoreanu je opravdu zájem.

limepod

Přečtěte si takéMiliardový startup Lime se pouští po elektrických koloběžkách a kolech do půjčování autMiliardový startup Lime se pouští po elektrických koloběžkách a kolech do půjčování aut

Riese totiž tento funkční unikát nabídl ke dražbě na portálu eBay s cenou 45 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba jeden milion korun), za kterou byl v průběhu včerejšího dne neznámým člověkem vydražen. V částce bylo zahnuto také školení v ovládání, náhradní díly na opravu a především také kontakt na Riese, s nímž může dražitel kdykoliv konzultovat například možné technické chyby. Desetiprocentní část sumy navíc putovalo na nadaci Michaela J. Foxe (herec Martyho McFlye) zabývající se Parkinsonovou nemocí.

delorean2
delorean3
delorean4

Znovuzrozený DeLorean DMC-12 údajně příští rok

DeLorean DMC-12 nebyl pouze filmovou rekvizitou, ale i skutečným (ač ne příliš úspěšným) sportovním vozem. O jeho znovuzrození se má snažit texaská automobilka DeLorean Motor Company, která by jej měla začít prodávat v průběhu příštího roku. Je však otázkou, zdali k této události vůbec dojde — již několikrát byla totiž odvolána.

0118_delorean_1

Foto: norcore707 / eBay; DeLorean Motor Company

Diskuze (0)

Novinka

Anonym