Gates, Bezos a Bloomberg investovali 26 milionů dolarů do tajemného energetického startupu holdingu Alphabet

Jiří SvobodaJiří Svoboda

billgates
0Zobrazit komentáře

Svět si žádá stále více elektrické energie a její spotřeba tak raketově stoupá. Podle amerického Ministerstva energetiky a CIA jí bylo na celém světě v roce 2015 vygenerováno 23,65 trilionu KWh, o pět let dříve přitom tento údaj činil 20,24 trilionu kWh a v roce 2005 necelých 17 trilionů kWh. Zároveň je však na světě dle údajů z roku 2013 stále přes 1,2 miliardy lidí, kteří nemají k elektřině vůbec přístup.

Tyto podmínky tak logicky dávají za vznik novým iniciativám a startupům, které se snaží o nalezení nových řešení v oblasti výroby energie. Jedním z nich je i entita Malta Inc., která se právě oddělila od X, tajné laboratoře koncernu Alphabet, která byla dříve známá jako Google X. Malta zároveň oznámila, že v prvním investičním kole vybrala 26 milionů dolarů (zhruba 590 milionů korun), mimo jiné od fondu Breakthrough Energy Ventures, jehož investory jsou Jeff Bezos či Michael Bloomberg. Roli předsedy zde pak zastupuje Bill Gates.

Za podpory této vybrané společnosti bude nový kapitál použit na vývoj unikátního energetického systému. Jak uvedla laboratoř X, současným problémem energetického průmyslu totiž není už ani tak cena elektřiny z obnovitelných zdrojů jako spíše fakt, že ji lze jen obtížně skladovat. Řešením by mohla být překvapivá ingredience – roztavená sůl.

malta

Systém, který již byl v rámci laboratoře X otestován, nejdříve převede energii ze solárních nebo větrných elektráren do tepelného čerpadla, které vytvoří tepelnou energii v rozdílných teplotách. Zatímco teplo je pak skladováno v roztavené soli, studená složka je skladována v nízkoteplotním roztoku. V tomto stavu může tepelná energie zůstat několik dní až týdnů, poté je tepelným motorem opět transformována na elektrickou energii a vypuštěna do sítě.

levandowski

Přečtěte si takéInženýr, který vynesl data ze samořídícího startupu Googlu, přejel bez zásahu do řízení celé USAInženýr, který vynesl data ze samořídícího startupu Googlu, přejel bez zásahu do řízení celé USA

V tuto chvíli nejsou známy žádné technické detaily projektu. Tvůrci neprozradili, co se skrývá za pojmem nízkoteplotní roztok, ani jaká je například účinnost celého systému. Projekt jako takový však jako jednu ze svých výchozích bodů uvedl statistiku, která říká, že 30 % kalifornské solární energie je vyplýtváno, protože nemůže být skladována.

Větší elektrárna a další finance

Tým projektu Malta již v rámci výzkumu vytvořil několik prototypů a nyní se připravuje na stavbu elektrárny o výkonu v řádu několika megawattů (pro srovnání, výkon standardní tepelné nebo jaderné elektrárny se pohybuje ve stovkách až tisících megawattech). Na stavbu dalších elektráren však bude pravděpodobně potřebovat také další finance.

malta1

Foto: Malta

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym