Costa Coffee představilo chytrý hrnek, se kterým můžete za kávu rovnou zaplatit

Michal MarekMichal Marek

costa-coffee-clever-cup
0Zobrazit komentáře

Jak roste obliba kávy, stoupá bohužel i spotřeba jednorázových kelímků, které jsou sice vyrobeny primárně z papíru, ale obvykle jsou zevnitř potažené plastovou fólií pro zajištění nepropustnosti. Kelímky tedy nejsou právě ekologické a recyklováno je jich naprosté minimum, protože je k tomu potřeba specializované pracoviště.

Jednou z cest, jak se papírovým kelímkům vyhnout, je nosit si vlastní hrnek. Kavárenské řetězce různé hrnky a termohrnky dokonce prodávají a zákazník, který si nápoj odnese ve vlastním hrnku, často kromě dobrého pocitu získá i drobnou slevu na kávu. Britský řetězec Costa Coffee nyní ale podnikl další zajímavý krok, jak hrnek pro opakované použití zatraktivnit. Začal prodávat chytrý hrnek s vlastním čipem pro bezkontaktní platby.

costa-coffee-clever-cup2

Řetězec Costa Coffee, který byl nedávno koupen nápojovým gigantem Coca-Cola, vytvořil hrnek, který má vlastní NFC čip, díky kterému ho stačí přiložit k platebnímu terminálu a snadno za kávu rovnou zaplatit. Služba je poháněna technologií bPay od Barclaycard a hrnek tedy nabíjet kreditem přes mobilní aplikaci. Takzvaný „Clever Cup“ v Británii stojí 15 liber, tedy necelých 450 korun.

Samotné placení funguje úplně stejně, jako když platíte telefonem či chytrými hodinkami, a funkčnost hrnku není omezena jen na řetězec Costa Coffee. S hrnkem lze platit jednoduše kdekoli, kde akceptují bezkontaktní platby kartou. Faktem ale je, že pokud budete platit hrnkem třeba zálohu v autopůjčovně, je možné, že bude obsluha poněkud vyvedena z míry.

costa-coffee-clever-cup-pay

V České republice zatím bezkontaktní platební hrnky k dispozici nejsou, ale není vyloučeno, že je Costa Coffee postupně rozšíří i na další trhy. Co se týče rozšířenosti bezkontaktních terminálů, jsme na tom ostatně velice dobře a Češi hrají v bezkontaktním placení světový prim.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym