Česká služba WorkLinks.com umožňuje firmám vzájemné sdílení volných zaměstnanců

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

worklinks

Česká republika se dlouhodobě potýká s velmi nízkou nezaměstnaností, což mimo jiné v některých oborech nebo oblastech přináší zásadní nedostatek kvalifikované pracovní síly. Jelikož jde o častý problém, který trápí mnoho firem napříč celým trhem, chce s jeho řešením pomoci nová platforma WorkLinks.com, která je určena pro sdílení dočasně volných zaměstnanců i výrobních kapacit. Stojí za ní česká firma Jurent CZ.

Na jednom místě se tak sejdou všechny nabídky i poptávky a firmy díky tomu mohou pružně reagovat například na dočasný výpadek zakázek nebo strategicky plánovat opravy a odstávky, aniž by utrpěly mzdové ztráty. Celkové náklady na zaměstnance včetně odvodů totiž hradí jiný zaměstnavatel, který naopak pracovní sílu zrovna potřebuje.

V modelovém příkladu to tedy může vypadat tak, že zatímco jedna firma dočasně shání další kapacity pro časově omezené období, jiná svou výrobu na čas omezuje, a tak má volnou pracovní sílu, kterou může poskytnout. Podobnou spolupráci mohou přes službu navázat například firmy, které mají opačnou křivku sezónnosti a vzájemně se tak vykrývají v termínech, kdy potřebují nejvíce pracovníků.

dalibor-kankovsky

Dalibor Kaňovský, generální ředitel Jurent CZ

„V době, kdy je v České republice jedním z nejčastějších problémů podniků nedostatek pracovních sil, nabízíme jednoduché a operativní řešení. Spouštíme platformu pro automatické vyhledání nejen volných zaměstnanců, ale i dalších firemních kapacit formou kooperace,“ vysvětluje Dalibor Kaňovský, generální ředitel firmy Jurent CZ, která platformu WorkLinks.com provozuje. Na jejím vývoji se podílelo i české studio Pixelmate.

Pracovní a propojovací platformu mohou využít také pracovníci, kteří nemají ve své mateřské firmě aktuální uplatnění a pobírají proto pouze 60 % mzdy. Nabízející firma se přitom o své zaměstnance bát nemusí – při spolupráci je smluvně zaručena ochrana před případným přetahováním zaměstnanců, a to po dobu 6 měsíců od ukončení dočasného přidělení s vysokou smluvní pokutou 500 tisíc korun ve prospěch původního zaměstnavatele.

worklinks

Registrovat se a vyhledávat na webu nebo v mobilní aplikaci WorkLinks.com může kdokoliv zdarma. Transakční poplatek ve výši 9 % pak hradí poptávající strana, a to až po úspěšném propojení. Provozovatelé platformy zároveň všechny registrované firmy ověřují v obchodním i insolvenčním rejstříku, databázi ARES a registru nespolehlivých plátců DPH, aby byli uživatelé maximálně chráněni.