Hotelový resort Zuri Zanzibar české skupiny RSJ získal prestižní zlatou certifikaci EarthCheck za trvale udržitelný design

Michal PtáčekMichal Ptáček

zuri-5
0Zobrazit komentáře

Loni v létě otevřený hotelový komplex Zuri Zanzibar, který nabízí exkluzivní ubytování v 55 vilkách a bungalovech na břehu Indického oceánu, si připisuje celosvětový úspěch. Velkolepý projekt, v jehož pozadí stojí tuzemská finanční skupina RSJ, totiž jako vůbec první hotel na světě získal zlatou certifikaci EarthCheck, oceňující udržitelný a ekonomický design v oblasti cestovního ruchu.

Luxusní resort, který se nachází na severozápadním pobřeží zanzibarského ostrova Unguja, si tak nejen díky udržitelné architektuře připsal zajímavé světové prvenství. EarthCheck totiž kromě ekologických dopadů oceňuje i sociokulturní a ekonomický aspekt, jinými slovy sleduje, jak moc daný projekt přispívá podpoře životního prostředí a místních obyvatel.

Pro výsledné hodnocení se pak porovnává kvalita a výkonnost hotelu s nejlepšími srovnatelnými provozy v praxi, součástí procesu je také posouzení nezávislým auditorem. „Toto ocenění vyzdvihuje dlouhodobý závazek, který Zuri Zanzibar Hotel & Resort projevil vůči komunitám a prostředí Zanzibaru a resortu zároveň umožnil učinit taková opatření, aby svým hostům poskytl během dovolené kvalitní zážitek. Těšíme se na další podporu jejich úsilí v oblasti životního prostředí i v následujících letech,“ říká zakladatel projektu EarthCheck, Stewart Moore.

zuri-2

Součástí komplexu je i 32metrový „nekonečný“ bazén

Právě z benchmarku vyšel tuzemský hotelový resort, jehož výstavbu si vzali na starost architekti z české společnosti Jestico + Whiles, na jedničku. Pro porovnání, v resortu je například spotřeba energie na jednoho hosta o 52 % nižší než u podobně sledovaných konkurentů. Neméně důležitý je i přístup k vodě, respektive proces jejího získávání. Zuri Zanzibar totiž nevyužívá připojení do místní vodovodní sítě, nýbrž vodu získává z vlastních studní a pomocí odsolování mořské vody. Další bodem pro finální hodnocení byla i podpora místní komunity.

Resort totiž v přidružené vesnici podporuje místní ovyvatele v oblasti vzdělávání, rekvalifikace a osobního rozvoje. Prostřednictvím komunitního programu „Pack to Give“ mohou hosté zároveň místním darovat vlastní knihy, brýle či ručníky, další aktivitou je pak spolupráce s iniciativou „Keep Kendwa Clean“, která zlepšuje problém s odpadem na ostrově.  Třetí aktivitou je budování studní s pitnou vodou a škol pro lepší vzdělání domorodců. Ti mohou projít vzdělávacím kurzem v oblasti cestovního ruchu a následně si najít práci v hotelnictví nebo pohostinství.

zuri-6

Ubytování v Zuri Zanzibar

Všechny tyto ušlechtilé věci by ovšem nemohly fungovat bez toho hlavního – špičkových služeb a z nich pramenících spokojených hostů. A ani zde resort Zuri Zanzibar nestrádá. Ostatně kromě panenské přírody návštěvníky, kteří si za jednu noc s polopenzí v zahradním bungalovu zaplatí v přepočtu minimálně 10 tisíc korun, hýčká 32metrovým nekonečným bazénem, přidruženou 300metrovou pláží, rozsáhlou zahradou nebo pěti tématickými bary a restauracemi.

Čeští investoři, mezi kterými najdeme i dvojici známých finančníků Václava Dejčmara a Karla Janečka, tak do světa cestovního ruchu vyslali poměrně jasný signál a ukázali, že se i bez předchozích zkušeností v oboru mohou poměřovat s těmi nejlepšími.

zuri-1
zuri-3
zuri-4
zuri-3

foto: Jestico + Whiles

Diskuze (0)

Novinka

Anonym