Na pražském veletrhu Jobs Dev promluví vývojáři z českých firem jako Prusa Research nebo Spaceti

Filip HouskaFilip Houska

jobsdev3

Už jen necelý týden zbývá do momentu, kdy v prostorách pražského výstaviště v Letňanech odstartuje další ročník veletrhu Jobs Dev, který má za cíl propojovat seniorní programátory z různých technologických oborů se zkušenými lidmi se stejným zaměřením. Součástí celé akce, jež mimo jiné reaguje na nelichotivý trend, kdy zkušení programátoři nejsou motivováni nabídkami prací od jiných firem, bude vedle reálných setkání a networkingu také specializovaná konference.

Na konferenci vystoupí několik odborníků z praxe, kteří budou všem zúčastněným představovat a objasňovat specifické technologické problematiky s důrazem na to, jak je řešit. Jako první se na pódiu ukáže Jan Mikeš, zakladatel a technický ředitel startupu Entrydo, jež se specializuje na entry management, a člověk, který se v e-shopu Glami stará o „čistotu“ kódu. V rámci jeho přednášky pak vysvětlí, jak se mu a jeho týmu podařilo zmigrovat tisícovky tříd na jiný autoloading bez nutnosti zdlouhavého ručního zásahu.

jobsdev2

Půl hodinu nato se slova chopí Andrey Kukoverov, seniorní DevOPS inženýr ve Veeam Software, který bude hovořit o řešení, díky němuž mohou vývojáři automatizovat proces nepřetržitého dodávání aplikací k testování (CI/CD). Navazovat na to bude i téma pod názvem Standardizace vývoje prostřednictvím PaaS (Platform as a Service), kterého se chopí šéf byznysových služeb v Komerční bance David Švejda a objasní přístup, jenž banka zvolila pro renovaci svého informačního systému.

O problematiku takzvaných micro services také nebude nouze. Ondřej Michalčík a Rastislav Rusinko, integrační architekti ve firmě Stratox Cloud Native, se pustí do rozboru vlastních zkušeností s vývojem na architektuře ESB a motivace ke změně na bázi mikroservisu. Velký prostor bude mít během konference i Tomáš Sedloň z Adastry a jeho téma ohledně Big Data vývoje, který v sobě zpravidla přináší řadu programátorských nástrah, jež je nutné specifikovat.

jobsdev2018

Stejně jako Andrey Kukoverov i Alexandra Kolpakova ze společnosti Ataccama si chystá řeč na téma CI/CD, která bude popisovat, jak se firmě podařilo dosáhnout ideální úrovně automatizovaného testování. Co se týče dalších řečníků, zastoupení bude mít na akci i úspěšná česká společnost zaměřující se na vývoj nejprodávanějších 3D tiskáren Prusa Research, a to díky Vojtěchu Bubníkovi, vedoucímu vývoje softwaru Průša Slicer. Chybět nebude ani Ondřej Plevka, spoluzakladatel a CTO tuzemského startupu Spaceti.

Harmonogram přednášek

  • 10.30: Migrace vašeho legacy projektu na PSR-4 automatickými nástroji (Jan Mikeš)
  • 11.00: Self driving CI/CD (Andrey Kukoverov)
  • 11.40: Standardizace vývoje prostřednictvím PaaS (David Švejda)
  • 12.20: Cesta od ESB k micro services (Ondrej Michalčík, Rastislav Rusinko)
  • 13.00: Zákeřnosti Big Data vývoje (Tomáš Sedloň)
  • 13.40: Různé přístupy k testování v Ataccama (Alexandra Kolpakova)
  • 14.20: Programátorské výzvy při vývoji software pro 3D tisk v Prusa Research (Vojtěch Bubník)
  • 15.00: Svět IoT a mobilních aplikací pro digitální budovy (Ondřej Plevka)

Vstupenky stále jsou

Veletrh se bude konat již tuto sobotu 18. května (od 10 do 16 hodin). Vstup je zcela zdarma a vstupenky jsou stále k dispozici na webu veletrhu. Současně se můžete dozvědět i detailnější informace o celém průběhu akce. Na Jobs Dev se v letošním roce opět objeví desítky vystavovatelů, kteří dají návštěvníkům možnost nahlédnout do náborových i pracovních procesů uvnitř známých firem.

Mezi vystavovateli bude například online supermarket Rohlik.cz, Škoda Auto, ČSOB, Jablotron nebo startupy Represent a Ataccama. Mimo vystavovatelů bude součástí akce více než 700 již přihlášených programátorů. Jejich průměrná praxe převyšuje 6 let a nejvyšší počet mezi nimi zastupují JavaScripaři, péhápéčkaři, javisté a vývojáři v C#.