San Francisco má největší podíl bohatých lidí na světě. Miliardářem je jeden člověk z 11 tisíc

Michal MarekMichal Marek

san-francisco

San Francisco

0Zobrazit komentáře

Žijeme v éře komunikačních technologií a obory spojené s IT jsou již delší dobu ty vůbec nejperspektivnější a nejvýdělečnější. Stačí se podívat na žebříček nejbohatších lidí či nejbohatších firem světa. Centrem pokroku v této oblasti je dlouhodobě San Francisco a ikonické Silicon Valley, následující zjištění tedy není až tak překvapivé: San Francisco je městem se zdaleka nejvyšší hustotou dolarových miliardářů na světě, jak upozornil magazín Gizmodo.

Server Wealth-X každoročně publikuje své sčítání miliardářů a letos vyšla již 6. edice této publikace. Letošní sčítání s názvem „Billionaire Census“ odhalilo, že v San Francisku žije 75 miliardářů. Jmění jednoho z každých 11 612 obyvatel dosahuje tedy více než miliardy dolarů, což z legendárního amerického města na západním pobřeží dělá město se zdaleka nejvyšším podílem enormně bohatých lidí.

V absolutních číslech San Francisco porazil New York se 105 miliardáři a Hongkong s 87 miliardáři. Tato města jsou ale oproti San Francisku mnohonásobně větší. Ačkoli je San Francisco známým, hospodářsky i historicky významným a turisticky oblíbeným městem, jedná se o „městečko“, které má jen něco přes 800 tisíc obyvatel. Hongkong je naproti tomu sedmimilionovou metropolí a v New Yorku žije dokonce přes 8,5 milionu lidí (bez započtení metropolitní oblasti).

Wealth_X_billionaires

Zdroj: WEALTH-X

Zatímco třeba New York je městem kontrastů, kde počet miliardářů statisticky tak nějak odpovídá velikosti města a tomu, že se jedná o největší metropoli ekonomicky vyspělých Spojených států, San Francisco je zkrátka městem boháčů. Aby člověk ve městě, kterému vévodí proslulý Golden Gate Bridge, patřil k nejbohatší pětině obyvatel, musí jeho domácnost ročně vydělat alespoň 231 000 dolarů, což je v přepočtu přes 5,2 milionu korun.

Jenže San Francisco rozhodně není zemí zaslíbenou pro každého. „Spodní“ pětina obyvatel vydělává méně než sedminu toho, co pětina nejbohatších. Jedná se tedy o město, kde jsou nůžky mezi chudými a bohatými skutečně značně rozevřené.

los-angeles-skyline2

Přečtěte si takéRadikální zelený plán. Los Angeles se chce stát do roku 2050 jednou z nejčistších metropolí světaRadikální zelený plán. Los Angeles se chce stát do roku 2050 jednou z nejčistších metropolí světa

Na první pohled dobrou zprávou pro San Francisco i pro celé Spojené státy je, že ačkoli se v roce 2018 bohatství světových miliardářů v důsledku ekonomické nejistoty hromadně ztenčovalo, američtí miliardáři stáli mimo tento trend. Vzrostlo jak jejich bohatství, tak i jejich absolutní počet. Jenže bohatnutí s sebou často nese i právě rozevírání oněch nůžek mezi bohatými a chudými a bohužel i další příkoří pro ty chudé.

golden-gate-bridge-san-francisco

Golden Gate Bridge v San Francisku

Bohatnutí s sebou nese zvyšování cen a nákladů na život ve městě a život v San Francisku je tak čím dál dražší. Pro méně úspěšné lidi pracující mimo IT je tak čím dál obtížnější ve městě vyžít. Podle nedávné studie Still Walking the Lifelong Tightrope (v PDF zde), o které psal magazín Vox, klesl za poslední dvě dekády příjem 90 % obyvatel Silicon Valley, započítáme-li inflaci a narůstající náklady na život.

Profesor Chris Benner z University of California Santa Cruz, který studii publikoval, ji tehdy pro Recode komentoval následovně: „Je to skutečně varovný signál. Technologický byznys je neskutečně úspěšný, ale je potřeba, aby šéfové firem zajistili, že z ekonomického růstu budou těžit i pracovníci.“

S příjmovou propastí pak souvisí i krize v oblasti bydlení. Pro obyvatele San Franciska, kteří spadají do střední třídy (o chudších ani nemluvě), se stává velice složitým až nemožným, aby v této čím dál dražší metropoli pokryli náklady na bydlení.

google_1

Kampus Googlu v kalifornském Mountain View

Diskuze (0)

Novinka

Anonym