Stop nekonečnému hledání volného místa. Zaparkuju.cz řidičům v Praze otevře i jinak nepřístupná parkoviště

Peter BrejčákPeter Brejčák

0Zobrazit komentáře

Zaparkovat své auto je i v širším centru Prahy často nadlidský úkol. Už dva roky proto řidičům pomáhá aplikace Zaparkuju.cz, která eviduje přes 60 tisíc registrovaných a 12 tisíc unikátních měsíčních uživatelů. Česká aplikace nabízí rychlou orientaci v systému pražských městských zón, zjednodušuje online platby a aktuálně přichází s novinkou – umožní rezervaci a následné parkování aut na soukromých parkovištích.

„Rezervace parkovacích míst jsou hlavní částí naší aplikace. Důraz jsme dali na jednoduchost celého procesu, protože nám jde o to, aby řidiči trávili parkováním co nejméně času a aby to již nebyla ta nejvíce otravná část řízení aut nebo dokonce pro mnohé i důvod, proč raději vůbec autem nejet,“ popisuje pro CzechCrunch COO, Jana Hodboďová.

Zaparkuju.cz tak nabízí přehlednou aplikaci, ve které si uživatel rychle vybere vhodné parkovací místo, několika kliky vytvoří rezervaci a parkovné uhradí online. Samotnou rezervaci je možné provést odkudkoli z telefonu, a to v rozmezí od 15 minut před příjezdem (pokud je na parkovišti volné místo) až po 30 dnů. Řidiče po rezervaci místa aplikace naviguje přes služby Google Mapy, Waze nebo Apple Mapy.

jana-hodbodova

Foto: Zaparkuju.cz

Jana Hodboďová, COO Zaparkuju.cz

Prozatím je systém Zaparkuju.cz v pilotní verzi s omezeným počtem parkovišť. Dostupný tak je na třech parkovištích v Praze, kde dohromady nabízí 300 parkovacích míst. „Jelikož jde především o hotely, často jde o skvělé lokality a můžeme tak řidičům nabídnout nová místa, která byla doposud pro veřejnost uzavřena. Proto máme obrovskou radost, že objevujeme pro řidiče nová místa na parkování. Často i za lepší cenu, než vyjde parkování na ulici,“ vysvětluje Hodboďová.

Na projektu aktuálně pracuje celkem pět lidí a tým dále roste. O vznik samotné aplikace se přitom zasloužily osobní zkušenosti zakladatelů před několika lety v pražském Karlíně. Najít volné místo byl problém, často bylo kvůli tomu potřeba kroužit kolem několika bloků, což zabralo i několik desítek minut.

„Hledali jsme službu, která by tento problém řešila. Překvapivě však žádná prakticky neexistovala. V tu chvíli padla první myšlenka, že by bylo fajn mít možnost najít volné parkovací místo online a rovnou ho i zaplatit. Tím to celé začalo,“ popisuje Hodboďová.

Během následného vývoje došlo ke zpřístupnění několika různých ukazatelů o aktuální vytíženosti parkovacích míst. Ve své databázi Zaparkuju.cz eviduje například 100 tisíc míst na městských zónách v Praze, 2 200 tisíc míst pro občany se ZTP nebo i 300 dobíjecích stanic a 650 zásuvek pro elektromobily.

zaparkuju-app

Foto: Zaparkuju.cz

Aplikace Zaparkuju.cz

Garantovat volná místa na veřejných prostranstvích v městských zónách ovšem aplikace nedokáže. „Je to volné parkování na ulici, místa často nejsou ani značena čárou na vozovce. Řidiči proto mohou často zabrat svou neomaleností dvě místa najednou. Oficiální stoprocentní systém, který opravdu zaručí, že je v ulici X volných míst, proto zatím neexistuje. To by muselo mít každé místo čidlo obsazenosti, a to je opravdu nereálné sci-fi,“ uvádí Hodboďová.

tesla_cybertruck

Přečtěte si takéPick-up budoucnosti s výkonem jako sporťák. Tesla představila nový Cybertruck, jaký nikdo nečekalPick-up budoucnosti s výkonem jako sporťák. Tesla představila nový Cybertruck, jaký nikdo nečekal

Jak doplňuje, na základě zpracovávaných dat o parkování může aplikace postupně zjišťovat, o jaké lokality je v daný čas velký zájem. To umožní tyto informace alespoň částečně předvídat, zatím je to však pro Zaparkuju.cz hudba budoucnosti.

Aktuálně tým pracuje na otestování pilotní verze a spouštění rezervací na systému Android, což by mělo být dokončeno ještě letos. Následně by pak měla přibývat další česká města, která se do projektu zapojí.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym