Největší živá zeď Evropy. Londýn chystá novou majestátní budovu, která má pohltit až osm tun oxidu uhličitého ročně

Filip HouskaFilip Houska

citicape-house-4

Foto: Sheppard Robson

Chystaný londýnský Citicape House od studia Sheppard Robson

0Zobrazit komentáře

Existuje nespočet způsobů, jak se podílet na ochraně životního prostředí. Tím nejskloňovanějším je v posledních letech patrně eliminace jednorázových plastů, nicméně se vyskytují i různé metody pro alternativní generování energie a podobně. Své zastoupení má v této oblasti i architektura, respektive budovy, které nabízí víc než jen to, k čemu z podstaty slouží.

Jedna taková se právě začíná projektovat pod hlavičkou architektonické kanceláře Sheppard Robson a vyroste přímo v srdci Londýna. Jmenovat se bude Citicape House a její hlavní devizou nebude jen prostorová multifunkčnost, ale i důraz na ekologii – její fasáda totiž bude téměř celá obsypaná zelení.

Konkrétně se má jednat o zhruba 400 tisíc rostlin, chytře rozesetých mezi okny této jedenáctipatrová budovy, v níž se budou nacházet kancelářské prostory, pětihvězdičkový hotel, coworkingové zázemí, restaurace i spa. Díky takovému množství zeleně by měl Citicape House zachytit až osm tun oxidu uhličitého a vygenerovat zhruba šest tun kyslíku ročně.

citicape-house-1

Foto: Sheppard Robson

Speciální rozložení zeleně

„Raději než mít izolovaný blok zeleně, cítili jsme, že tento integrovaný záměr bude mít větší dopad na lokální životní prostředí a udělá z Londýna lepší místo k bydlení,“ komentuje Dan Burr, partner studia Sheppard Robson, pravděpodobně největší živou zeď v Evropě, která má celkem 3 716 metrů čtverečních

Celou věc pak zajímavým způsobem dotváří i samotné architektonické křivky. Papírově se nejedná o žádnou ryze moderní budovu (byť některá kritéria jako chytré zužitkování dešťové vody pro kropení zeleně nebo vyhřívání z udržitelných zdrojů splňuje). Naopak. Sheppard Robson vychází ze staré, původní budovy z válečného období a jen na ní dodělávají potřebné prvky. I proto působí retro dojmem.

citicape-house-7

Foto: Sheppard Robson

Citicape House z ptačí perspektivy

Terasa pro všechny

Jedním z hlavních segmentů Citicape House bude i majestátní terasa na samotném vrcholu jedenáctého, posledního patra. Ta má být nabízena pro širokou veřejnost jako místo, odkud je možné sledovat okolní londýnské scenérie během popíjení oblíbeného drinku z tamního střešního baru.

Na terase se budou navíc vyskytovat další rostliny, zpravidla ty chráněné, hodné pozoru. „Veřejné přístupné prostory a bohatý mix jejich využívání umožní lidem se tam zdržovat o večerech a víkendech, a to v přímé blízkosti k hlavní přepravní tepně,“ dodává Burr. Co se týče dokončení, Sheppard Robson věří, že půjde o záležitost roku 2024.

citicape-house-3

Foto: Sheppard Robson

Velká terasa

citicape-house-6

Foto: Sheppard Robson

Pohled přes ulici

citihouse-house-2

Foto: Sheppard Robson

Přesně okolo oken

Diskuze (0)

Novinka

Anonym