Rekordní pomoc hořící Austrálii. Slavná australská komička na Facebooku vybrala závratných 750 milionů korun

Filip HouskaFilip Houska

klokani-austin-elder
0Zobrazit komentáře

I když je dnes populární Facebook kritizovat kvůli pochybnému přístupu k zabezpečení uživatelských dat, což se na plné čáře projevilo začátkem roku 2018 v kauze s Cambridge Analytica i v několika dalších kauzách, nelze této síti upřít jednu věc: je natolik obrovská, že může ovlivňovat celý svět. A právě z toho nyní těží Austrálie, která se několik měsíců potýká s destruktivními požáry napříč celým kontinentem.

O této probíhající katastrofě jsme vás před pár dny zevrubně informovali v článku, který se zabývá příčinami, dopady a také možnostmi, jak pomoci divoké plameny zkrotit. V něm jsou zmíněny i různé charitativní organizace, kterým lze zaslat peníze na podporu hasičů, veterinární pomoci zvířat, dočasného ubytování nebo obnovu poničené infrastruktury.

Řadu z těchto charitativních iniciativ lze navíc provést i přímo přes Facebook, kde je momentálně rozjetých několik kampaní v úzké spolupráci s příslušnými organizacemi. A jedna z nich dokonce pokořila rekord, co se týče množství vybraných peněz právě v rámci fundraisingové platformy Facebooku. Jde o kampaň australské herečky a komičky Celeste Barber.

Tato sedmatřicetiletá dáma, která se stala slavná hlavně na Instagramu, kde má přes 6,6 milionu sledujících, spustila 3. ledna na Facebooku dobročinnou sbírku pod názvem Please help anyway you can. This is terrifyingUž v prvních hodinách od spuštění se těšila nevídanému zájmu veřejnosti a patřila mezi nejdůležitější facebookové kampaně pro pomoc hořící Austrálii.

O pár dní později se vybrané peníze začaly pohybovat v řádech desítek milionů dolarů a dnes, 9. ledna, již kampaň pokořila hranici 33 milionů dolarů. To se na Facebooku v rámci charitativních sbírek, které společnost zavedla v roce 2017, dosud ještě nikdy nestalo. V českých korunách jde aktuálně o více než 750 milionů, na nichž se podílel celý svět včetně přispěvatelů z Česka.

PayPal urychlí zpracování

Finanční dary nicméně nejsou zpracovávány samotným Facebookem, ale naopak fondem PayPal Giving Fund, který má za úkol peníze distribuovat příslušným organizacím. V tomto konkrétním případě se jedná o The Trustee for NSW Rural Fire Service & Brigades Donations Fund, respektive hasiče a požárnické dobrovolníky operující přímo v australském pekle.

Hořící Klokání ostrov

Nyní se řeší, jak rychle dokáže PayPal tyto peníze na účty připsat. Ve svých podmínkách má dobu mezi 15 až 90 dny, což je relativně dlouhá doba – Austrálie je potřebuje pochopitelně co nejrychleji a čas má nyní prioritu. PayPal má proto udělat výjimku a peníze poslat v kratším úseku.

Zapojuje se i Ellen DeGeneres a další celebrity

Barber pochopitelně není jedinou slavnou osobností, která se snaží Austrálii v těchto těžkých momentech pomoci. Za zmínku stojí například oblíbená americká bavička a moderátorka Ellen DeGeneres, která z lásky k této zemi rozjela charitativní sbírku na portálu GoFundMe s cílem pět milionů dolarů (zhruba 113 milionů korun). Kroky podniká i provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová, jež věnovala 250 tisíc australských dolarů (necelé 4 miliony korun) Červenému kříži.

blabu

Přečtěte si takéPetr Kováčik a první rok startupu Blabu.com: Opatrným zkoušením světový produkt nepostavítePetr Kováčik a první rok startupu Blabu.com: Opatrným zkoušením světový produkt nepostavíte

Soustrast a pomoc projevuje i legendární rocková kapela Metallica, tenisové hvězdy Roger Federer a Serena Williams, zpěvák Shawn Mendes, modelka Kylie Jenner, herec a představitel filmového Thora Chris Hemsworth a celá řada dalších celebrit. Angažuje se i například Praha, která podporuje tamní zoologickou zahradu, a přispět se rozhodli i nejlepší tenistky a tenisté světa, kteří se aktuálně přímo v Austrálii chystají na prestižní turnaj Australian Open.

Ellen DeGeneres

Diskuze (0)

Novinka

Anonym