Práce na vodě a v poklidu. Holandští architekti staví v Rotterdamu soběstačné plovoucí kanceláře

Filip HouskaFilip Houska

for-1

Foto: Atchain

Plovoucí kancelářský komplex v Rotterdamu

0Zobrazit komentáře

V Nizozemsku vzniká další architektonický skvost, který vychází z novodobého trendu udržitelných staveb. Poté, co se objevil designový dřevěný hausbót s elektrickým pohonem nebo dům, jehož fasádu tvoří květináče, přichází vize nápadité ekologické kanceláře, která by byla zakotvená na pobřeží řeky a zajišťovala pracovní zázemí pro desítky lidí.

Pokud se dnes podíváme na kancelářské prostory úspěšných startupů i větších firem, zjistíme, že už dávno nejde o obyčejné buňky se stolem a počítačem. Tato éra již z moderního pracovního světa skoro vymizela. Nyní firmy lákají na nevšední zázemí, která jsou dotvářena originálním interiérem, místem pro odpočinek nebo sportovním vybavením.

V obdobném směru půjde i nový komplex, který vznikne v nizozemském Rotterdamu pod taktovkou tamního architektonického studia Powerhouse Company. To se rozhodlo, že posílí vliv tohoto významného přístavního města tím, že přímo na hladině říčního ramena Nová Máza vybuduje plovoucí kancelářskou budovu se soběstačným efektem.

for-2

Foto: Plomp

Tři patra kanceláří v dřevěné udržitelné architektuře

Prakticky tak bude založena na takzvané off-grid struktuře, na jejíž základě je po světě vybudována řada malých domků, které nejsou napojeny na inženýrské sítě a žijí si svým vlastním „životem“. Díky tomu mohou být ekologicky udržitelné a nezatěžovat životní prostředí tím, že by vyžadovaly běžné zdroje energie na každodenní provoz.

Říční kancelářský komplex v Rotterdamu má fungovat na podobné bázi. Elektřinu bude čerpat ze slunečního svitu díky vybudovaným solárním panelům na střeše a vzhledem k tomu, že Powerhouse Company vsadí především na dřevo, může zajistit, že bude produkovat minimální (respektive neutrální) množství oxidu uhličitého do ovzduší.

Inspirace terasovými domy

Z grafických vizualizací je patrné, že nepůjde o klasické korporátní stavení. Architekti naopak chtějí, aby takzvaný Floating Office Rotterdam působil dojmem moderního dřevěného rodinného domu obehnaného terasami. Z každé strany tak bude možné vstoupit na otevřený balkón, který po obvodu propojuje všechny dostupné místnosti rozprostírající se na třech patrech.

for-3

Foto: Atchain

Dostupnost odpočinkových aktivit

V okolí se bude nacházet i relaxační zázemí v podobě malých dřevěných pláží s dostatkem posezení a slunečníků. Chybět nemají ani přistavěné loďky pro menší plavbu po Nové Máze nebo restaurace a kavárna. Díky mostu, který propojuje kanceláře a pevninou, se navíc do komplexu bude moci dostat i běžná veřejnost.

Chystá instalace proti vlivům přírody

Protože se komplex bude nacházet na vodě, která je z podstaty nevyzpytatelná, musí se přemýšlet i nad možnými přírodními problémy. Jedním z nich je i zvýšení hladiny vody v důsledku dlouho trvajícího deště, což by budovu díky masivnímu podstavci nemělo nijak ohrozit – namísto potopení by se na zvednutou hladinu adaptovala.

kobebryant-rep

Přečtěte si takéJaký byl Kobe Bryant jako investor podle spoluzakladatele česko-amerického startupu, který se prodal za 2 miliardyJaký byl Kobe Bryant jako investor podle spoluzakladatele česko-amerického startupu, který se prodal za 2 miliardy

Architekti myslí i na situace, které mohou přijít z přehřívání. K tomu je pak připraven speciální vodní systém, který má celou budovu průběžně ochlazovat, aby nebyla nijak narušena její statika. Tento systém má mimo jiné sloužit i ke zmíněné „karbonové neutralitě“.

Všechna tato bezpečnostní opatření vycházejí především z toho, že bude ve Floating Office Rotterdam sídlit organizace Global Center on Adaptation, která se zaměřuje na globální oteplování a problémy s ním spojené. Uvnitř tohoto skvostu by tak měla navrhovat nové podpůrné technologie a promýšlet investice, jež by pomohly zmírnit veškeré dopady.

for-4

Foto: Atchain

Veškerou energii budou zajišťovat solární panely

„S tím, jak se světové klima mění, extrémní vlivy počasí a rostoucí hladiny moří představují pro architekty nové výzvy. Zapuštění odolných prvků do designu ještě před možnou katastrofou tak dává nejen ekonomický smysl, ale také nám to pomůže zmírnit dopady těchto klimatických změn,“ dodává šéf organizace Patrick Verkooijen pro magazín Dezeen.

Otevření udržitelného plovoucího kancelářského komplexu se očekává na podzim letošního roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym