Rozeznáte virtuální realitu od skutečnosti? Lexus vyfotil svá auta v legendární hře Gran Turismo a v ulicích Londýna

lexus-gt-min

Foto: Lexus

Poznáte, co je reálná fotka a co je snímek ze hry?

0Zobrazit komentáře

Kdo by neznal ono slavné hledání pěti rozdílů na dvou zdánlivě totožných obrázcích. Této hříčce jsme byli vystavováni již od dětství a jen málokdo dokázal přestat s hledáním, dokud skutečně nenašel všechny rozdíly. Pokud jste i vy rádi podrobovali této zkoušce svou všímavost, určitě se vám bude líbit dílko Lexusu, který si pohrál se schopností rozeznávat od sebe skutečnou a virtuální realitu.

To mu umožnila špičková herní grafika digitálního titulu Gran Turismu Sport, tedy velice oblíbené hry s dlouhou tradicí, která pravidelně vychází pro PayStation již od roku 1997. První díl veleúspěšné závodní série byl vydán pro první generaci konzolí PlayStation, na které se stal vůbec nejhranějším titulem.

Po něm následovalo dalších šest plnohodnotných titulů, přičemž ten poslední s dodatkem Sport nabízí extrémně realistické ztvárnění skutečných sériově produkovaných modelů i konceptů nejrůznější světových automobilek. Hráč se s vozy může prohánět po řadě známých lokací od závodních okruhů až po ulice některých měst.

Jednou z novinek ve hře je režim Scapes, ve kterém hráč může pořizovat snímek svého vozu na vybraném místě. K tomuto režimu může hráč přistoupit jako skutečný automobilový fotograf – kvalitu výsledného snímku lze totiž ovlivňovat expoziční dobou, mírou otevření clony virtuálního fotoaparátu, nastavovat lze proporce i orientaci výsledného snímku.

Ze značek, do jejichž virtuálních vozů může hráč usednout, jmenujme například Aston Martin, BMW, Ferrari, McLaren nebo Lexus. A právě poslední jmenovaný výrobce luxusních vozů, tedy jeho britská pobočka, se rozhodl zaexperimentovat a připravil si pro své fanoušky výzvu, která zaměstná jejich smyslové vnímání.  Virtuální model svého vozu nafotil na virtuálních lokacích a následně vše zopakoval s reálným vozem v reálném prostředí.

lexus-x-gran-turismo-sport1

Foto: Lexus

Lexus LC 500

Hlavním hrdinou experimentu se stal model LC 500, tedy luxusní kupé automobilky, která k jeho focení přizvala motoristického fotografa Jaysona Fonga. Prvním úkolem projektu bylo vybrat ty správné lokace, samozřejmě situované ve Velké Británii. Zvolená místa musela od doby vývoje hry změnit svou podobu co nejméně a zároveň musela být alespoň trochu zajímavá. Není příliš velkým překvapením, že všechny lokace byly nakonec vybrány přímo v Londýně.

Fong nejprve usedl ke konzoli a pustil hru, aby v ní mohl pořídit první sérii snímků vozu ve virtuálním prostředí. Vytvořené snímky Lexusu LC 500 si následně uložil a přesunul se na stejné lokace v Londýně, aby zde pořídil totožné snímky i v reálném světě.

Zajímavé je, že Fong využívá ve své profesi Gran Turismo zcela běžně. „Jako fotograf motoristických sportů používám hru k tomu, abych důkladně prozkoumal závodní dráhy, na kterých poté pracuji, jako jsou Goodwood nebo Brands Hatch. Zjišťuji, jak na nich pořízené fotografie mohou ve skutečnosti vypadat. Je to až děsivě přesné,“ popisuje své pracovní postupy Jayson Fong.

wellington-st_1

Foto: Lexus

Snímek z Wellington Street (vlevo skutečný snímek, vpravo snímek ze hry)

air-street_1

Foto: Lexus

Snímek z Air Street (vlevo skutečný snímek, vpravo snímek ze hry)

Posledním krokem k vytvoření jedinečných fotografií byla postprodukce snímků vytvořených v terénu. Ta se týkala retušování některých detailů, jako jsou poznávací značky, a upravování světelných podmínek. Fotky totiž musely být v některých případech pořizovány velice brzy ráno kvůli provozu, a proto světlo ne vždy přesně vyhovovalo předloze.

oxford-vr3

Přečtěte si takéJedničky a nuly umí léčit naši mysl. Terapií přes virtuální realitu se zabývají čeští odborníci i experti z OxforduJedničky a nuly umí léčit naši mysl. Terapií přes virtuální realitu se zabývají čeští odborníci i experti z Oxfordu

Fong se vždy snažil co nejvíce přiblížit originál virtuální předloze a ve finále mít dvě zcela identické fotografie. Prvním foceným místem byla ulice Wellington Street, na které byl vůz focen po západu slunce. Atmosféru nočního města zde podtrhují svítící lampy a rozzářené výlohy obchodů. U tohoto snímku je trénované oko ještě schopno určit, která z fotografií byla vytvořena ve hře a které byla zachycena v reálném prostředí.

O něco hůře se rozpoznává snímek vozu stojícího pod jedním z oblouků na Air Street. A jistota zcela mizí v momentě, kdy začnete porovnávat snímky vozu stojícího na Cromwell Place se sněhově bílými domy na pozadí. Dokážete i zde najít 5 rozdílů?

cromwell-place_1

Foto: Lexus

Snímek z Cromwell Place (vlevo snímek ze hry, vpravo skutečný snímek)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym