Už i Warren Buffett podlehl. Legendární investor po dlouhých letech vyměnil své staré véčko za iPhone

Filip HouskaFilip Houska

Investor Warren Buffett

0Zobrazit komentáře

Ve světě investic a obchodních aktivit je Warren Buffett stabilním pojmem, který svou úspěšnou investorskou dráhu vede již několik dlouhých desetiletí. Prostřednictvím slavného holdingu Berkshire Hathaway drží několikaprocentní podíly v gigantech jako American Express, Kraft Heinz, Duracell nebo Apple, díky nimž jeho jmění přesahuje 87 miliard dolarů, což stačí na třetí příčku v seznamu nejbohatších lidí planety.

Buffett se nicméně proslavil i na jiných frontách. Je známý svou výraznou filantropickou povahou a pro dobré věci se rád vzdává miliard dolarů – loni v červenci například daroval na charitu rekordních 3,6 miliardy dolarů, přičemž chce do své smrti rozdat všechny své peníze právě na dobročinné účely. Investuje do moderních technologií a veřejně uznává například práci Applu, byť s tím měl podle svých slov – zejména investičně – začít mnohem dříve.

Nicméně to, co dosud nosil v kapse, jeho zápalu pro nové technologie zas tak neodpovídalo. Ačkoliv o příliv těch nejmodernějších technologií nemusí mít nouzi, Buffett vždy preferoval svůj starý véčkový telefon oproti smartphonům, které dnes používá prakticky každý. Dlouhé roky odolával jakémukoliv telefonu s dotykovým displejem a moderním operačním systémem, protože měl svůj starý vyklápěcí model od Samsungu zkrátka a pouze na volání. Teď ale změnil názor.

apple-iphone-11a

Foto: Apple

iPhone 11

Buffett nakonec neodolal a upgradoval na nový iPhone 11. „Můj vyklápěcí telefon je natrvalo pryč. Změnil jsem i číslo. Díváte se na osmadevadesátiletého muže, který s tím sotva začíná,“ zmínil rodák z Nebrasky během rozhovoru pro CNBC, v němž prozradil i to, že iPhone stále na rozdíl do většiny ostatních nepoužívá příliš často. „Používám ho prostě jako telefon,“ hlásí.

Smartphonům, které se v poslední dekádě staly zcela běžnou součástí našich životů, Warren Buffett odolával i přesto, že mu jich mnoho přistálo na stole darem. S několika iPhony za ním v minulosti přišel i Tim Cook, ale legendárního investora nepřesvědčil.

Právě se šéfem Applu má Buffett dlouhodobý a přátelský vztah. Vzhledem k tomu, že přes Berkshire Hathaway drží ve firmě z kalifornského Cupertina 5,6procentní podíl s akciemi v hodnotě téměř 72 miliard dolarů, Cook mu v minulosti dokonce sám nabídl, že za ním osobně přiletí do Omahy a poskytne mu veškerou technickou podporu.

Byť se celá věc může jevit jako malichernost, která akorát láká pozornost médií, Buffett ji bere vcelku seriózně. V rozhovoru dokonce zmínil, že na výroční zasedání Berkshire Hathaway chystá krátký klip, v němž pravděpodobně bude svůj starý véčkový telefon rozbíjet, zatímco si bude užívat nové zkušenosti s modelem hodným roku 2020.

Přesedlání na nový telefon může mít i ostatně oslavný důvod, a to díky nevídaně úspěšnému loňskému roku, který Buffettův Berkshire Hathaway zaznamenal. Díky růstu akcií se mu totiž rapidním způsobem zvýšil čistý zisk za rok 2019 na rekordních 81,42 miliardy dolarů, což je v přepočtu zhruba 1,9 bilionu korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym