Boty na míru. Český výrobce obuvi Prabos vytvořil aplikaci, kterou si nafotíte nohu a zjistíte, jakou potřebujete velikost

prabos-top

Foto: Prabos

Aplikace českého výrobce obuvi Prabos usnadňuje proces výroby boty na míru

0Zobrazit komentáře

Nakupování oblečení a obuvi bez vyzkoušení se na první pohled nejeví jako dobrý nápad, ovšem úspěchy e-shopů s tímto sortimentem dokazují pravý opak. I přesto se značné množství objednaného zboží vrací zpět k prodejcům, jelikož zboží nevyhovuje požadavkům zákazníka.

Aby se vracelo objednaných kousků co nejméně, vyvinul český výrobce obuvi Prabos speciální aplikaci, díky které je schopen doporučit přesnou velikost boty a časem i vytvářet obuv na míru. Stačí jen namířit fotoaparátem na svou nohu a nasnímat ji.

Obuv patří mezi vůbec nejzrádnější sortiment, který si lze přes internet objednávat. Znát správnou velikost své nohy totiž často nestačí. Každý výrobce má trochu odlišné míry, a komu sedí velikost 43 u Nike, může v botě stejné velikosti od Adidasu pociťovat tíseň. Ostatně právě Nike již podobnou aplikaci na změření nohy má.

prabos-aplikace1

Foto: Prabos

Prabos pracoval na unikátní aplikaci téměř tři roky

Aby měl člověk jistotu, že mu bota skutečně sedne, nebude ho nikde tlačit a chůze v ní bude příjemná, je nejlepší nechat si ušít botu na míru. Tuto možnost dnes však volí ne příliš velké množství zákazníků. Jedná se především o osoby, které tráví v takovýchto botách celý den a potřebují, aby něco vydržely. Tedy příslušníci záchranných složek, osoby pracující v těžkém terénu, ale i ti, kteří potřebují speciálně vytvořenou obuv ze zdravotních důvodů.

Ať už si chcete nechat ušít na míru cokoliv, ve většině případů se musíte osobně dostavit na místo výroby, kde vám jsou vzaty míry, podle kterých se šaty, oblek nebo boty ušijí. Pokud si však přejete přesně padnoucí boty od české společnosti Prabos, nikam chodit nemusíte. Stačí jen použít jejich novou aplikaci.

Prabos je výrobcem pracovní obuvi, která nachází své uplatnění v průmyslovém odvětví, ale i u vojáků, hasičů a policejních složek. Jedná se o dodavatele obuvi pro tuzemskou armádu, policii, ale také pro zahraniční bezpečnostní složky či české expediční výpravy do Egypta a Antarktidy.

prabos-aplikace2

Foto: Prabos

Aplikace vás provede celým postupem měření chodidel

Objednávat u tohoto výrobce ale mohou i běžní zákazníci. Na e-shopu lze vybírat z obuvi v konfekčních velikostech, a to tak, aby co nejlépe odpovídala vaší noze. O to se postará unikátní aplikace, díky které je Prabos schopen nabídnout zákazníkům osobní přístup, aniž by je nutil vycházet z domu. A to se v těchto časech určitě hodí.

„V České republice podobná aplikace neexistuje, chtěli jsme být první. Tím spíš, když nám vývoj trval téměř tři roky. Ale ani tak to není dokonalé, ještě je třeba vychytat spoustu much,“ říká Jaroslav Palát, spolumajitel firmy Prabos. Mezi tyto mouchy patří například oznámení o nesprávně provedeném měření, které se objeví téměř po každém měření. Tuto hlášku je však potřeba prozatím ignorovat.

slavia-esport

Přečtěte si takéFotbalová Slavia míří do esportu. Společně s Petrem Andrýskem a jeho týmem Brute postaví vlastní mužstvo ve FIFAFotbalová Slavia míří do esportu. Společně s Petrem Andrýskem a jeho týmem Brute postaví vlastní mužstvo ve FIFA

Aplikace je aktuálně dostupná pouze pro zařízení s operačním systémem Android, již brzy by ale měla fungovat i na iPhonech. Aby byla schopna správně změřit nohu, je potřeba na rovnou a kontrastní podložku dát dva čistě bílé papíry o velikosti A4. Na ně se položí bosá chodidla, a pak už se stačí řídit pokyny aplikace a fotit nohy prostřednictvím čočky fotoaparátu mobilního telefonu.

Výsledkem je 3D model nohy, na základě kterého je doporučena správná konfekční velikost. Časem chce navíc výrobce službu natolik individualizovat, že budou jednotlivým zákazníkům na míru tvarovány vnitřní vložky obuvi podle kopyta.

prabos-aplikace3

Foto: Prabos

Díky aplikaci je možné získat boru na míru bez nutnosti osobní návštěvy výrobce

Po konci měření aplikace vygeneruje kód, který zákazník zašle spolu s vybraným modelem boty a fotografiemi papíru A4 s obkreslenými chodidly na e-mail společnosti. Ta objednávku zpracuje a následně vybere botu, která by měla zákazníkovi sednout jako ulitá. Výhodou aplikace je i to, že její použití je zcela zdarma a neváže se na závaznou objednávku.

Prabos, který měl v roce 2018 tržby ve výši 332 milionů korun a čistý zisk 25 milionů korun, investoval do náročného vývoje aplikace přibližně milion korun. Nyní doufá, že by aplikace mohla pomoci s nakupováním bot online. „Byli bychom rádi, kdyby se nám povedlo trochu zmírnit poměrně zatvrzelý postoj Čechů ohledně nákupu bot přes internet,“ nastiňuje vizi Prabosu Jaroslav Palát.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym