Budou IT pracovníci přebyteční, nebo je firmy vyváží zlatem? Jak pandemie zatočí s náborem, píše Myšák z Nymble

Václav MyšákVáclav Myšák

vasko-mysak-nymbleKomentář

Foto: Nymble

Václav Myšák a Miroslav Vaško, spoluzakladatelé náborové agentury Nymble

0Zobrazit komentáře

Na pracovním trhu bylo v posledních letech jedno zásadní téma – nedostatek pracovní síly, a to zdaleka nejen u programátorů, vývojářů a dalších IT pracovníků, ale obecně. Koronavirová pandemie to ale podle všeho podstatně změní. Je těžké predikovat, jak přesně to ovlivní každou jednotlivou firmu, ale společnosti se zkrátka musí minimálně pro následující týdny přizpůsobit novým pořádkům.

O tom, zda se najednou stanou z IT pracovníků přebytečné síly, nebo je naopak firmy budou vyvažovat zlatem, píše v komentáři pro CzechCrunch Václav Myšák z recruitment agentury Nymble, která spolupracuje s tuzemskými technologickými firmami a startupy, jako je Twisto, Productboard, Alza, Workday, a s řadou firem v Berlíně a Londýně.

***

Ještě před nástupem pandemie koronaviru se mluvilo o jiné „krizi“ – nedostatku lidí v IT. Startupy i velké firmy prahly po zkušených programátorech a vývojářích, takže současná situace, kdy spousta firem začíná propouštět, tomu všemu dává hořkosladký nádech. Škrty v budgetech, rušení zajímavých projektů, nebo dokonce změny celého zaměření už probíhají například v cestovním ruchu, kde se byznys řady firem změnil prakticky ze dne na den.

Jak to vše dopadne, bude záviset na délce krize a schopnosti firem si s ní poradit. Nejen po provozní, ale i komunikační stránce. Bez pocitu, že jim současná pozice poskytuje dostatečnou náplň i výzvu, budou IT zaměstnanci více otevřeni změně. A vedle toho máme riziko propouštění, ztráty relevance některých projektů, nebo nedostatečný funding.

female-software-engineer-coding-on-computer

Jak se promění práce IT specialistů?

Třeba takový startupový trh je aktuálně nafouknutá bublina. Většina fundovaných projektů si na sebe nevydělá, a pokud jsou v oboru dotčeném současnou situací, budou mít obrovský problém dostat od investorů nové finance. Důsledkem bude pád řady firem, ale současně to na trh práce přivede spoustu zajímavých lidí.

Hiring v novém kabátu

Jak se s touhle potenciální zlatou hiringovou horečkou perou náboráři? Jeden tábor uzavírá brány úplně, v lepším případě hledá kandidáty na doporučení nebo v jiných odděleních firmy. Zbavuje se freelancerů a pracovníků na HPP, nástupy nových lidí odsouvá na červen či později. Tak to vypadá nejen v Česku, ale i Londýně či Berlíně, kde také působíme.

Vedle toho však máme druhou sortu firem, které si na nové potenciální kandidáty brousí zuby a na situaci ovlivňující náborový proces se rychle adaptují. Firmy vedou pohovory přes videokonference a mění proces zaběhnutí nového pracovníka do kompletně digitální podoby. Vzdálené přístupy, jasně sepsaná firemní pravidla a procesy, příručky či návody pro nové pracovníky. Co ale vypadá jako hromada práce navíc, je ve skutečnosti skvělá příležitost dohnat dávné resty a vše pořádně odladit.

„Poctiví IT odborníci si krizí pomohou, protože jejich kvalita i přínos bude víc vidět.“

Co tedy na jednu stranu vypadá jako problém, má současně velký potenciál změnit vše k lepšímu. Stačí se k situaci jen správně postavit. Třeba firmy začnou více řešit efektivitu náboru, protože jim bude každá koruna dobrá. Budou kandidáty vybírat možná déle, zato pečlivěji. Začnou mnohem více zohledňovat přidanou hodnotu toho, co za požadovaný plat dostanou od zaměstnance zpátky.

Poctiví IT odborníci si krizí pomohou, protože jejich kvalita i přínos bude víc vidět. Navíc lidi v IT mají výhodu, že mohou téměř za jakékoli situace pracovat z home office. Dokud bude jejich firma schopna situaci ustát a adaptovat se, neměl by to být problém. Horší to bude u firem napojených na obory, které krize zasáhla – a ty by mohly propouštět. Na druhou stranu je po IT odbornících takový hlad, že po nich skočí právě ty společnosti, které situaci zvládnou a přejdou do tohoto „digitálního období“.

Příprava na to, až odložíme roušky

Pandemie a její průběh nám všem nepochybně nastaví zrcadlo – naší podstatě, reakcím na nové situace i mezilidským vztahům. A to bez ohledu na to, zda osobním nebo pracovním. A s tím se dá do budoucna hezky pracovat. Je to vhodná chvíle pročistit si vlastní firmu, zjistit, koho a kde reálně potřebuji, jak mi firma funguje nejen v době prosperity, ale i za krize.

My se v Nymble snažíme situaci vnímat jako příležitost. Protože i když některý klient zastaví dočasně nábor, neznamená to, že pro něj nemáme co udělat. S klienty se snažíme být „v časech dobrých i zlých“. To, že některé firmy přestanou nabírat, ale neznamená, že nemohou mít jiné typy potřeb, se kterými jim dokážeme pomoci.

Je to ideální chvíle na vylepšení náborových procesů a HR programů, rozvoj současných zaměstnanců či nastavení náborové strategie pro současné i budoucí potřeby. A pak už nezbývá než doufat, že se za pár měsíců svět nevrátí do starých kolejí, ale bude si razit novou, mnohem lepší cestu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym