Minecraft slaví 11 let, ale pořád táhne. Dokazuje to 200 milionů prodaných kopií a 126 milionů aktivních hráčů

minecraft1

Foto: Microsoft

Minecraft je druhou nejprodávanější hrou v historii

0Zobrazit komentáře

Jeho věk přesahuje celou dekádu, jeho grafika rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu a pořádný příběh byste tu hledali jen těžko, i přesto je Minecraft nesmírně populárním herním titulem, který stoupá stále výš. Světy z kostek měsíčně lákají již 126 milionů hráčů z celého světa a počet prodaných kopií se vyšplhal na 200 milionů kusů.

Když před 11 lety vyšel herní titul Minecraft, ani sám jeho tvůrce Markus Persson netušil, jak velký fenomén pod jeho rukama právě vznikl. Minecraft byl původně dostupný jako Java applet na TIGForums. Díky nápaditosti titulu si začala jeho alpha verze velmi rychle nacházet nové a nové příznivce a později kolem ní začaly vznikat celé komunity.

Plná verze sandboxové hříčky, jejímž hlavním herním prvkem je budování, byla vydána v roce 2011 a okamžitě jí propadly miliony hráčů. V roce 2014 prodal Persson své studio Mojang Microsoftu za 2,5 miliardy dolarů, čímž se z něj stal velmi bohatý muž. Dnes Persson odpočívá v předčasném důchodu plném luxusu a žádné hry již nevyvíjí.

minecraft3

Foto: Microsoft

Fantazie hráče nenaráží v Minecraftu v podstatě na žádné překážky

Nákup se vyplatil i Microsoftu, jelikož nově získaný titul v roce 2016 oslavil již 100 milionů prodaných kopií. Vzdušné zámky z kostek začali ve velkém stavět děti i dospělí a značné oblibě se Minecraft začal těšit také u youtuberů. Podle statistik YouTube je svět Minecraftu, kde se fantazii meze rozhodně nekladou, nejsledovanějším herním titulem vůbec. Překonává tak i mnohem mladší a graficky vyspělejší tituly, jako je Fortnite či GTA V.

ac-vzdelavani1

Přečtěte si takéŠkola hrou. O starověkém Řecku nebo Egyptě se můžete naučit ve speciálních edicích Assassin’s Creed Origins a OdysseyŠkola hrou. O starověkém Řecku nebo Egyptě se můžete naučit ve speciálních edicích Assassin’s Creed Origins a Odyssey

Velký nárůst zájmu o hru Microsoft zaznamenal i během aktuální pandemie koronaviru, kdy počet nových hráčů povyskočil o 25 %, a dokonce hned o 40 % více hráčů se zapojovalo do online mlutiplayerového režimu hry. Poslední statistiky proto hovoří již o 200 milionech prodaných herních titulů a 126 milionech aktivních hráčů měsíčně.

Hra je dnes dostupná na všech možných platformách, od PC a konzolí až po kapesní edice pro mobilní telefony či Nintendo Switch. Hráči ji navíc mohou vyzkoušet v několika verzích, mezi kterými nechybí například verze Minecraft Earth, která pracuje s prvky rozšířené reality.

minecraft2

Foto: Microsoft

Multiplayer umožňuje hrát hru spolu s dalšími hráči

Minecraft dnes ale neslouží pouze k zábavě. Jeho speciální edukační edice dokáže dětem přiblížit látku týkající se například přírodních věd, matematiky či jazyků. V Číně a dalších zemích, kde je potlačována svoboda slova, je Minecraft využíván jako knihovna informací, které se neměly k obyvatelům daného státu vůbec dostat. A může být využíván i jako nástroj pro propagaci nových architektonických počinů, jak předvedl v roce 2018 sám Microsoft.

Celkem 200 milionů prodaných kopií dnes dělají z Minecraftu druhou nejúspěšnější hru všech dob, před kterou stojí již jen tolik oblíbený Tetris. Kouzlo Minecraftu spočívá v tom, že během příštích let se může klidně stát oním vůbec nejprodávanějším titulem.

Minecraft je totiž jasným důkazem toho, že díky chytrému nápadu lze vytvořit nesmrtelný titul, který strčí do kapsy i áčkové tituly z velkých studií s propracovaným příběhem a vytříbenou grafikou. Stačí jen dát hráči to správné prostředí a promyšlené herní mechanismy, o zbytek se již postará jeho fantazie.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym