Na párty jako astronaut. Kalifornští designéři navrhli oblek z budoucnosti, který v baru ochrání před viry

Filip HouskaFilip Houska

micrashell-1

Foto: Production Club

Futuristický ochranný oblek do klubů

0Zobrazit komentáře

Jdete do klubu, zábrany necháváte před vstupem a chcete si užít večer. Zároveň však stále máte podvědomé obavy z toho, že se v okolí budou pohybovat infikované osoby, které vás mohou nakazit. Respirátor  se jeví jako dobré řešení, ale bude dozajista omezovat v pití drinků nebo plynulé konverzaci. Proto by vás mohl zaujmout nový kostým, s nímž koketují kalifornští designéři.

V kreativních dílnách losangelského studia Production Club, které dříve spolupracovalo se jmény jako The Chainsmokers, Skrillex, Zedd nebo firmami YouTube a Amazon, vzniká něco, co připomíná futuristický skafandr astronautů.

Až po bližším prozkoumání však zjistíme, že není určen do vesmíru, nýbrž do uzavřených prostor, kde to hýří zábavou, alkoholem a zpravidla taneční hudbou. Takzvaný Micrashell je novým převlekem pro všechny, kteří chtějí vyčnívat a zároveň chránit své zdraví.

microshell-8

Foto: Production Club

Micrashell představuje novou vizi outfitů do klubů

Production Club svůj výtvor, který je momentálně ve fázi prototypování, nazývá jako „budoucnost sociální interakce mezi lidmi“. Věří, že lidé budou po koronavirové pandemii opatrnější a nebudou nechávat náhodě ani pravidelné noční návštěvy klubů, koncertů nebo krytých festivalů. „Micrashell byl stvořen z obav naší komunity a strachu z nezodpovědného chování,“ zmiňuje pro magazín Dezeen jeho spolutvůrce Miguel Risueño.

Každopádně představa, že se setkáme s někým, kdo má tento kostým, zní při pohledu na něj celkem děsivě. Hlavní část tvoří helma s průhledným štítem, která se – podobně jako u skafandru – připojuje ke zbytku obleku. Protože je po nasazení zcela nepropustná, čímž zabraňuje průniku virů, vzduch dovnitř přivádí speciální filtry.

Jen na helmě však Micrashell nestojí. Designéři si dali záležet také na horní části těla, kterou navrhli z ultralehké tkaniny odolné proti řezům, kdyby se náhodou v klubu něco semlelo, a také skrze „skafandr“ nic neproteče. Celkovou originalitu a výstřednost pak doplňuje řada neonových, svítivých prvků, jež lze upravovat dle vlastního uvážení.

Myslí se i na pití nebo vapování

To, jak kostým na první pohled vypadá, je jedna věc. To, co umí, respektive jak by vám mohl rozšířit obzory, je věc druhá. Vzhledem k tomu, že se Micrashell inspiruje budoucností, zákonitě musí reflektovat i moderní technologie, které člověk během párty potřebuje. Typickým příkladem může být rychlá spotřeba baterie v telefonu.

microshell-3

Foto: Production Club

Důraz na bezpečnost a bizarní vzhled

Zatímco v normálním světě byste hledali kabel u personálu nebo kamarádů, s oblečeným Micrashellem dostanete bezdrátovou nabíječku přímo v rukávu, odkud můžete i bezkontaktně platit a ovládat aplikaci pro kameru, která se spojí s malou čočkou pod průhlednou maskou. Právě v oblasti tohoto zásobníku jsou také speciální nádoby pro konzumaci drinků a vapování elektronické cigarety.

Je však otázka, jak konkrétně pití a kouření chce Production Club řešit v praxi – do otvorů se totiž vlezou pouze specificky upravené plechovky, které budou (podle všeho) plné jak oblíbeného pití, tak dýmu určeného pro průběžné vapování. V tomto případě se asi sází na kooperaci s barem, jenž bude muset počítat s tím, že mu někdo na parket v „párty skafandru“ dorazí.

Hudba v nitru obleku

Dost možná nejbizarnější funkce tohoto už tak šíleného obleku je integrace reproduktorové soustavy a mikrofonů, které dokáží rozpoznat hudbu hrající v klubu a v co nejčistším provedení (bez rušivých sekvencí) ji reprodukovat přímo dovnitř Micrashellu. Díky mikrofonům má být zajištěno i plynulé dorozumívání mezi ostatními lidmi.

Nebuďme ovšem naivní. Jestli je Micrashell skutečně dostane na trh, je zatím záhadou, byť designéři tvrdí, že by první hotové kostýmy měly být k dispozici v rámci několika měsíců. Jak ale na ně budou nahlížet koncoví zákazníci, kteří mohou být odrazeni patrně vyšší cenou, a vyhazovači u dveří?

microshell-7

Foto: Production Club

Micrashell v celé kráse

microshell-2

Foto: Production Club

Precizně zpracovaná helma

microshell-6

Foto: Production Club

Místo pro umístění telefonu

microshell-4

Foto: Production Club

Základní kostra obleku

microshell-5

Foto: Production Club

Proces odepnutí helmy

Diskuze (0)

Novinka

Anonym