Edenred začal spolupracovat s českým startupem Qerko. Přes QR kód už za oběd zaplatíte i se stravenkovou kartou

Peter BrejčákPeter Brejčák

b4992207-60b0-4d0c-a759-c10db3d77d19

Foto: Qerko

Aplikace Qerko umožňuje v restauracích platit pomocí QR kódů

Když chce host restaurace zaplatit, ze stolu načte QR kód a celou transakci může udělat přímo v aplikaci bez nutnosti čekání na personál. To umožňuje česká služba Qerko a tuto nejrychlejší metodu platby za jídlo v restauracích nově mohou využít také držitelé digitalizovaných karet Ticket Restaurant Card a Edenred Card od stravenkové společnosti Edenred. 

Firma se rozhodla zahájit spolupráci s Qerkem, aby svým více než 200 tisíc aktivním uživatelům co nejvíce zpříjemnila pobyt v restauraci. „Chceme, aby se lidé stravovali kvalitně a měli u oběda pohodu. Nová služba to splňuje, lidé mají mnohem větší šanci si vychutnat jídlo, protože pak rychle a v klidu zaplatí online,“ uvádí šéf inovací a marketingu Edenredu Jakub Ryba.

„Hlavní výhodou celého konceptu je fakt, že restaurace šetří čas a zákazníci jsou výrazně spokojenější, protože nemusí čekat na placení. Že to obě strany oceňují, jsme se sami přesvědčili – na výši spropitného, které je přes Qerko vyšší než obvykle,“ doplňuje Ryba.

7f010437-4467-41ef-baa4-d76545bcbe9c

Foto: Edenred

Jakub Ryba z Edenredu a Lukáš Kovač z Qerka

Qerko aktuálně funguje ve více než 200 restauracích po celém Česku, v nejbližší době pak plánuje výraznou expanzi. Tuzemský startup, za kterým stojí Lukáš Kovač, zároveň věří, že se platba pomocí QR kódů pomalu stane standardem, a tak bychom na ni měli narážet stále častěji. 

Hlavní devizou je uživatelská jednoduchost. Každý stůl má přiřazený svůj QR kód, pod kterým se skrývají všechny položky, jež si hosté objednali. Kód pak stačí naskenovat v aplikaci Qerko, což provede host před svým odchodem a v seznamu si vybere, zda chce zaplatit celou útratu naráz, nebo si vybere jen své položky. Na závěr zvolí výši spropitného, svou útratu zaplatí kartou online a má vyřízeno.

Dosud mohli uživatelé v Qerku platit svými běžnými platebními či kreditními kartami Visa a Mastercard, případně ještě jednodušeji přes Apple Pay. Nově se k nim ale přidávají i právě digitalizované stravenkové karty od Edenredu. Na ty ostatně firma hodně sází, protože si uživatelé díky službám jako Apple Pay či Google Pay zvykli u terminálů platit svým mobilem.

„Navázání spolupráce mě nesmírně těší a jsem přesvědčený, že Edenred tímto krokem jen potvrdil svou pozici inovátora v oblasti stravování, což potvrzuje i to, že už nyní evidujeme více než 5 procent plateb právě přes Edenred. Placení přes QR kódy bude do budoucna jednoznačným trendem gastro segmentu. Šetří čas nejen hostům, ale i restauracím, a to je právě v době obědů k nezaplacení,“ popisuje CEO Qerka Lukáš Kovač. 

Qerko je jedním z projektů spadajících do konceptu tzv. Chytré restaurace investiční skupiny Miton, která do Qerka investovala miliony korun. Jeho cílem je pomocí inovativních prostředků pomáhat podnikům v hospitality segmentu lépe prosperovat a pečovat o své hosty. „Věříme, že když restaurace budou využívat chytrá a digitální řešení, mohou vydělat více peněz a zefektivnit své fungování,“ řekl Milan Zemánek ze skupiny Miton.