Český herní trh hlásí další exit. Božena Řežáb a spol. prodávají Gamee za více než 130 milionů korun

Filip HouskaFilip Houska

rezabov

Foto: Gamee

Božena Řežáb

0Zobrazit komentáře

Na tuzemském herním trhu došlo k dalšímu exitu. Poté, co byl v listopadu minulého roku prodán veleúspěšný VR titul Beat Saber Facebooku, nyní do zahraničí míří webová a mobilní herní platforma Gamee, za kterou stojí Božena Řežáb. Ujímá se jí hongkongská videoherní firma Animoca Brands.

Oficiálně o tom informovala samotná Božena Řežáb na svém LinkedInu, kde mimo jiné zmínila své nadšení z cesty, kterou si Gamee za pět let existence na trhu prošlo. Na platformě je k dispozici přes 80 různých herních titulů, k nimž má přístup dohromady více než 13 milionů registrovaných uživatelů.

„Měli jsme možnost na našich hrách spolupracovat se světově nejzářivějšími značkami a stále nemůžu uvěřit tomu, že jsme vytvořili tituly s NASA, anglickým fotbalovým klubem Manchester City nebo Guinnessovou knihou rekordů,“ zmiňuje Řežáb, která studio spoluzaložila.

gamee2

Foto: Gamee

Platforma Gamee

Společnost Animoca Brands vyvíjí hry pro velké franšízy jako Mattel, MasterChef, Snoopy, Power Rangers, Garfield nebo F1, a přestože Božena Řežáb neprozradila výši celé transakce, podle tiskové zprávy Animoca Brands (aktualizováno) se mělo jednat o akvizici okolo 5 milionů eur, tedy zhruba 133 milionů korun.

Nejde ovšem o klasickou transakci v hotovosti – 4 miliony eur má být v akciích kupujícího a 1 milion bude ve formě tzv. earn-outu v hotovosti nebo akciích, které jsou vypláceny za splněné obchodní výsledky. Co se další budoucnosti Gamee týče, nový majitel bude chtít službu použít coby platformu pro vydávání her v prohlížečích a na sociálních sítích.

Právě browserové hry zažívají postupné znovuzrození, a to především díky kvalitně nabízených titulů, které jsou na násobně vyšší úrovni než před 10 až 15 lety. Odhaduje se, že trh s prohlížečovými hrami má do konce tohoto roku vyrůst na hodnotu přesahující 38 miliard dolarů.

gamee

Foto: Gamee

Tým Gamee

A protože Gamee za uplynulých pět let zaznamenalo přes 4 miliardy odehraných her a generuje přes 1,3 milionu měsíčně aktivních hráčů, může pod novým vedením tomuto trendu výrazně pomoci. I z toho důvodu, že by se na platformě měla objevit další nová značka – legendární Atari.

Gamee za více než 5 let své existence nabralo na investicích přes 100 milionů korun. První investice přišla na startu v roce 2015, kdy do Gamee vložil úvodních 500 tisíc dolarů Jan Řežáb, který stál u zrodu startupu Socialbakers a nyní vede Time is Ltd. V seed kole poté Gamee dostalo další 2 miliony eur od Credo Ventures nebo Initial Capital, dalších 50 tisíc dolarů v rámci akcelerátoru Google Launchpad a 1,5 milionu eur předloni jako konvertibilní půjčku.

České hry lákají svět

Gamee a ani zmíněná akvizice Beat Saberu Facebookem nejsou jedinými případy úspěšných exitů v českém herním rybníčku. V únoru loňského roku například THQ Nordic vzalo pod svá křídlo studio Warhorse Studios stojící za fenoménem Kingdom Come: Deliverance a do zahraničních rukou se dostala také Geewa, kterou koupil americký obr AppLovin. O tomto obchodu promluvil přímo zakladatel Geewy Miloš Endrle v našem podcastu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym