Kultovní létání je zpět. Microsoft vydá nový a propracovanější Flight Simulator s úžasnou grafikou už v srpnu

Filip HouskaFilip Houska

msfs_1

Foto: Microsoft

Průlet nad kaňonem

0Zobrazit komentáře

Možná jste se někdy chtěli stát pilotem letadla, ale okolnosti vám to nedovolily. Díky herním simulátorům se však této profese můžete velmi dobře zmocnit, aniž byste museli čelit obrovské odpovědnosti za vaše pasažéry, a to přímo z pohodlí vašeho domova. Skvělým příkladem je série Microsoft Flight Simulator, která se po letech dočká nové, pokročilejší a graficky propracovanější verze.

Psal se rok 1982, když Microsoft vyrukoval s prvním leteckým simulátorem, aby postupem let tuto herní sérii piloval téměř k dokonalosti. Fanoušky si ihned našla nejen díky svému specifickému žánru, ale především kvůli globálnímu pokrytí – už v 80. letech jste totiž mohli létat po americkém kontinentu, Japonsku a části Evropy. Microsoft si ověřil, že takový koncept může fungovat.

V dalších pokračováních zpravidla vylepšoval grafickou stránku hry, ovladatelnost nebo možnosti kamerových pohledů. Běžná veřejnost se pak ve spolupráci s oficiálními vývojáři starala o to, aby se do herního světa dostávalo co nejvíce letišť, typů letounů a podrobnějších rozšíření.

msfs_4

Foto: Microsoft

Detailně zpracovaný svět

Z původní jednoduché počítačové simulace letu letadla, kterou navrhl americký softwarový inženýr Bruce Artwick v roce 1976 a následně z ní vytvořil simulátor pro Apple II, se po akvizici Microsoftem začala stávat kultovní hra. Ta vygradovala před šesti lety, kdy tvůrci Windows vypustili poslední verzi pod označením Microsoft Flight Simulator X: Steam Edition. Příznivci simulovaného létání od té doby vyhlíželi nějakou novinku. A ta teď přichází.

Technologický gigant pod vedením Satyi Nadelly oficiálně oznámil, že již 18. srpna vypustí na PC nejnovější edici Microsoft Flight Simulator 2020. Ačkoliv pojmenování není nijak zvlášť originální, Microsoft chce přímočarost názvu kompenzovat herními zážitky, které minimálně podle traileru a úvodního popisu posouvá na další úroveň.

4K z ptačí perspektivy

Základem úspěchu je ovladatelnost a grafické zpracování. Zatímco první bod zatím nemůžeme komentovat, u grafiky alespoň tušíme, že půjde o velmi detailní práci. Svět z ptačí perspektivy budete moci prozkoumávat ve 4K HDR, v němž se vám nabídne přes dva miliony měst, až 1,5 miliardy různých budov, nespočet přesných lokalit hor a cest a v neposlední řadě i stromy, řeky nebo zvířata.

msfs_3

Foto: Microsoft

Nová verze leteckého simulátoru přinese i lety v noci

„Jsme rádi za veškerou podporu a odhodlanost, která poháněla komunitu Flight Simulatoru posledních 38 let. Od uvedení vůbec prvního dílu v roce 1982 jsme věděli, že je konečně ten pravý čas k vývoji nové generace,“ říká Jorg Neumann, šéf divize Microsoft Flight Simulator.

seznam-huawei

Přečtěte si takéSeznam a Huawei spojují síly. V čínských telefonech se v Česku místo Googlu objeví seznamácké aplikaceSeznam a Huawei spojují síly. V čínských telefonech se v Česku místo Googlu objeví seznamácké aplikace

Podíváme-li se na další slibované novinky, Microsoft chce, abychom byli do akce co nejlépe vtaženi. Virtuální autentičnost především. Proto budeme moci létat podle skutečných předpovědí počasí, kdy si budeme muset dávat pozor na vítr, déšť, bouřky a další nepříznivé vlivy, kontrolovat aktuální lety nebo sledovat zpoza kabiny zvířata pod námi.

Faunu pochopitelně neuvidíme, pokud poletíme klasickým osobním letadlem. Proto – jak už je u Microsoftu zvykem – do hry zahrnuje propracovanější stroje slabšího rázu, které budou určeny pro kratší vzdálenost v nižších letových výškách. Nebude chybět ani možnost nastavení úrovně leteckých schopností nebo letu ve dne či v noci.

Protože jde o letecký simulátor, letadla a letiště patří mezi klíčové prvky dobře provedeného rozhraní. V tomto případě ale bude na vás, jak moc vám na této herní výbavě záleží. Dostupnost letadel a letišť totiž Microsoft rozděluje do třech balíčků, respektive verzí titulu, které se liší cenou.

Běžná edice nabídne 20 letadel včetně modelů od Boeingu a Airbusu a 30 dostupných letištních ploch. Cena je 1 789 korun. Pokud ale chcete větší výběr, můžete sáhnout po edicích Deluxe (2 299 korun) a Premium Deluxe (3 099 korun), které nabízí 25 letadel a 30 letišť, respektive 30 letadel a 40 letišť.

Jak už jsme zmínili výše, oficiální vydání je plánováno na úterý 18. srpna, do kdy by měly být odladěny chyby z beta testování. Půjde však pouze o verzi na platformu PC. Předobjednávat můžete už teď.

msfs_2

Foto: Microsoft

Pohled z kabiny

Diskuze (0)

Novinka

Anonym