Občanství za 100 tisíc dolarů? Karibské státy lákají na zlevněné druhé pasy, aby pokryly výpadky příjmů z turismu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

karibik1

Karibik láká každoročně turisty z celého světa

0Zobrazit komentáře

Karibik je už od pradávna jeden z regionů, který je životně závislý na příjmech z turismu. Slunné pláže a místa, která by mnozí nazvali rájem, však v letošní sezóně nejspíš budou prázdná, a tak malé ostrovní státy hledají způsoby, jak přinést do svých rozpočtů nové peníze.

Země jako Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie nebo Grenada se proto rozhodly více vsadit na jiný byznys, který dlouhá léta provozují – takzvané obchodování s pasy. To obvykle funguje tím způsobem, že pakliže na ostrově občan cizí země zainvestuje (typicky do nemovitosti), dostane na oplátku tamní občanství.

Byznys to je jinak zcela legitimní a využívaný například digitálními nomády, jak popisuje Nomad Capitalist, nebo lidmi ze zemí, jejichž pasy jim jednoduše neumožňují cestování bez víza po většině světa. Nyní ale karibské státy pobídky ještě zvětšují a tamní občanství tak lze získat levněji než kdy dřív.

Svatý Kryštof a Nevis tak například až dokonce roku nabízí balíček pasů pro čtyřčlennou rodinu za jednorázový příspěvek 150 tisíc dolarů (v přepočtu asi 3,5 milionu korun) do státního fondu udržitelného rozvoje. Jak píše agentura Bloomberg, jedná se o 23% slevu oproti dosavadním cenám.

karibik2

Město na ostrově Dominika v Karibiku

Stejný postup zahájily i Grenada, Antigua, Barbuda nebo Dominika a tamní občanství si tak mohou lidé pořídit už za investici od 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun). Svatá Lucie nabízí individuální pas za 250 tisíc dolarů (5,8 milionu korun), rodinný pro čtyři pak za 300 tisíc dolarů (7 milionů korun).

Obvykle těchto nabídek využívají milionáři, kteří vidí druhé občanství jako způsob, jak zlepšit svůj risk management. Často jsou ze Spojených států, jež tradičně nedisponují zrovna silným pasem, který by bez víz dostal Američany do větší části světa.

Jednoduše obejít cestovní omezení

Data ale napovídají, že v současné době budou lidé možnosti využívat spíše proto, aby obešli některá cestovní omezení. Evropanům nicméně příliš nepomůže, protože Česká republika podle Passport Index patří do skupiny s aktuálně pátým nejsilnějším pasem na světě.

Více zajímavá však může být nabídka právě pro Američany, kteří s karibským pasem mohou obejít aktuální zákaz cestování do Evropy. Za normálních okolností pak dostanou možnost cestovat bez víz do více než stovky zemí světa.

oldrich-bajer

Přečtěte si takéPřed dvěma týdny hovořil o velkých plánech. Teď ale Oldřich Bajer v čele Mall Group nečekaně končíPřed dvěma týdny hovořil o velkých plánech. Teď ale Oldřich Bajer v čele Mall Group nečekaně končí

Bloomberg dále reportuje, že během pandemie se o pasy na Svatém Kryštofu a Nevisu začali ve větší míře hlásit občané z Číny a Blízkého východu. Právě v souvislosti s druhým zmíněným regionem byl ovšem Svatý Kryštof a Nevis pod palbou kritiky Spojených států, protože jejich pasy měli v roce 2014 použít íránští občané, aby obešli sankce a dostali se do USA.

Nejstarší podobný program funguje v Karibiku od roku 1984, právě na Svatém Kryštofu a Nevisu. Lidé, kteří projdou legislativním procesem, mají možnost rezidence na ostrovním státě a občanství mohou přenést i na nastávají generace. Reálně ovšem nikdy nemusí do země přijet, ani v ní žít.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym