Používali je Armstrong i Aldrin. Ovládací páčky ze slavné mise Apollo 11 měly skončit v koši, teď se vydražily za 18 milionů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

apollo_11_crew

Foto: NASA

Posádka mise Apollo 11: Neil Armstrong, Michael Collins, Buzz Aldrin

0Zobrazit komentáře

Letos už uplynulo 51 let od legendární mise Apolla 11, při níž poprvé přistál člověk na Měsíci. Předměty, které se pojily s tímto historickým okamžikem, ale i po takové době táhnou sběratele, kteří za ně neváhají zaplatit vysoké částky. Důkazem je i situace, která se odehrála v aukčním domě Julien’s Auctions.

Právě v něm se minulý týden dražily mimo jiné tři ovládací páčky z velitelského modulu Columbia, které používali astronauti Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins k tomu, aby navigovali loď k Měsíci.

Páčka, kterou svou pravou rukou ovládal sám první muž na Měsíci, aby mohl kontrolovat rotaci modulu, se prodala za 370 tisíc dolarů (8,5 milionu korun). Obdobná páčka, tentokrát ta, již použil Buzz Aldrin, se pak podle serveru Space.com vydražila za 256 tisíc dolarů (5,8 milionu korun).

Foto: Smithsonian

Interiér modulu Columbia z mise Apolla 11

Třetí kousek, používaný při spojení modulu Columbia s lunárním modulem Eagle, se prodal za 156 tisíc dolarů (3,6 milionu korun). Dva anonymní kupci tedy celkem za všechny tři páčky zaplatili v přepočtu 18 milionů korun.

Patnáct let ležely v NASA

Malé kousky hardwaru z modulu, který donesl astronauty také zpět na Zemi, za sebou ale mají pozoruhodnou cestu i mimo vesmír. Páčky technici z lodi odstranili v září 1969, tedy zhruba dva měsíce poté, co posádka Apolla 11 dosedla na hladinu oceánu. Dodnes vystavený modul Columbia v muzeu ve Washingtonu D.C. tak obsahuje pouze makety.

Původně měli tři páčky dostat astronauti na památku, ale dárek prý odmítli. Na dřevěných plaketách a s originální dokumentací tak zůstaly ležet v kanceláři v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu dobrých patnáct let.

apollo11_aukce_armstrong

Foto: Julien’s Auctions

Páčka, kterou v Apollu 11 používal Neil Armstrong

apollo11_aukce

Foto: Julien’s Auctions

Páčku prodanou za 156 tisíc dolarů používali Armstrong i Collins

V roce 1985 je znovu objevil Bill Whipkey, jeden z řadových zaměstnanců NASA, když se chystal ukončit kariéru a jít do důchodu. Svého šéfa se prý zeptal, co s páčkami dělat, a bylo mu řečeno, že je má vyhodit.

To však Whipkey neudělal. Místo toho si je vzal domů a jak NASA zjistila, po pár letech je sám prodal na jiné aukci. Od devadesátých let jsou však detaily mlhavé. Jisté je, že se NASA snažila trojici artefaktů společně s dalšími předměty získat zpět.

Před sedmi lety už tak jednou vesmírná agentura zastavila prodej páčky Buzze Aldrina, která se objevila na aukci v Bostonu, aby mohla přezkoumat její vlastnictví. V aukčním světě nejde o nic zvláštního a v případě pochybností o původu předmětu se tak děje poměrně často.

apollo_command_module3_0_1

Foto: Smithsonian

Velitelský modul Columbia z Apolla 11

NASA ostatně vyžadovala vrácení předmětů v minulosti už několikrát, například v případě jednoho z madel, kterého se Armstrong přidržoval při sestupu na Měsíc. Snahy na získání třech páček údajně vzdala před třemi lety, není ale vyloučeno, že se o to pokusí znovu.

Vesmír táhne

Během minulého týdne byla prodána řada dalších předmětů s vesmírnou tematikou, a to jak ze skutečného, tak filmového života (aukce měla podtitul Julien’s Hollywood: Legends and Explores). Už za pár stovek dolarů bylo možné sehnat například dobové fotky nebo videozáznamy z vesmírných misí.

Jedním z filmových artefaktů byl i ikonický vesmírný oblek. Za 370 tisíc dolarů (zhruba 8,5 milionu korun) si odnesl kupec téměř kompletní skafandr, který nosily postavy ve slavném filmu 2001: Vesmírná odysea z roku 1968.

odysea-spacesuit

Foto: MGM

Dražil se i skafandr ze slavného filmu 2001: Vesmírná odysea

Diskuze (0)

Novinka

Anonym