Revoluce v nabíjení. Čínské Oppo umí plně dobít telefon za 20 minut, bezdrátově za půlhodinu

Michal MarekMichal Marek

oppocharger

Foto: Oppo

Čínské Oppo opět posouvá rychlost nabíjení chytrých telefonů

0Zobrazit komentáře

Naše mobilní telefony jsou dnes přístrojem takřka neomezených možností. Mají výkon počítače, skvěle fotí, umí nás navigovat, umí platit a mnoho dalšího. Smartphony zkrátka za posledních 10 let urazily neskutečný kus cesty, a to prakticky ve všech ohledech kromě jednoho. Tím je baterie a její nabíjení, což je dnes zdaleka nejslabším článkem nejen mobilních zařízení. Právem zde tedy čekáme na výraznější inovaci a čínské Oppo nyní hlásí, že ji přináší.

Oppo je již dlouho jedním z nejviditelnějších inovátorů na poli nabíjení mobilních telefonů. Stojí například za technologií Dash Charge, kterou se dlouhodobě chlubí telefony OnePlus, a u některých svých telefonů Oppo již předvedlo ještě rychlejší nabíjení. Nyní ale čínský výrobce přichází s prvním 125W nabíjecím systémem, který má být schopen baterii telefonu dobít za dosud nevídaných 20 minut.

Čínská společnost při oznámení novinky prohlásila, že její nabíjecí systém dovede nabít velkou baterii o kapacitě 4 000 mAh (takovou má například iPhone 11 Pro Max) za 20 minut do plna, přičemž již během pěti minut je takováto baterie nabita ze solidních 41 procent. Pokud jsou tedy tyto uváděné hodnoty skutečně reálné, Oppo o třetinu pokořilo vlastní rekord.

Oppo uvádí, že takovýchto výsledků nejde dosáhnout jen navržením „speciální“ nabíječky. Potřeba je vyvinout dobře fungující kombinaci unikátní baterie, kabelu i samotného nabíjecího adaptéru. První telefon Oppo, který tímto systémem bude disponovat, zatím není komerčním produktem, ale nabídnout má baterii s unikátní technologií double-6C, jejíž doménou mají být mimo jiné i kompaktní rozměry.

Oppo tedy prozatím neukázalo žádný chytrý telefon, který by s tímto nabíjením měl přijít, a zatím se proto může zdát, že se jedná jen o marketingové sliby. Na druhou stranu, čínská firma si již dokázala na tomto poli vybudovat reputaci důvěryhodného inovátora a jsou za ní jasné výsledky.

Její Oppo Reno Ace se 4000mAh baterií je nejrychleji se nabíjejícím telefonem světa, který lze s 65W nabíječkou plně nabít za půlhodinu. To již v praxi prokázalo mnoho testů a například redaktoři magazínu The Verge potvrdili, že se jim tento telefon skutečně podařilo zcela dobít za 31 minut.

oppo_battery

Foto: Oppo

Rychlé nabíjení má být výsledkem souznění speciálního adaptéru, kabelu i unikátní baterie

Kromě extrémně rychlé 125W nabíječky „flash charger“ Oppo představilo ještě další tři zajímavé nabíječky. Jednak 50W adaptér, který vyniká svými kompaktními rozměry, jež odpovídají silnější platební kartě, a také kompaktní 110W adaptér „mini flash charger“. Ten má nabídnout především dobrý poměr mezi rychlostí nabíjení a kompaktností, kterou ocení především cestovatelé.

oldrich-bajer

Přečtěte si takéPřed dvěma týdny hovořil o velkých plánech. Teď ale Oldřich Bajer v čele Mall Group nečekaně končíPřed dvěma týdny hovořil o velkých plánech. Teď ale Oldřich Bajer v čele Mall Group nečekaně končí

Možná vůbec nejzajímavější novinkou je ale rychlá bezdrátová 65W nabíječka AirVOOC, která má být rovněž schopna nabíjet telefony se 4000mAh baterií za půlhodinu. Tato novinka je přitom o to zajímavější, že Oppo až doposud k bezdrátovému nabíjení přistupovalo velmi zdrženlivě a právě absence této funkce je řadě top modelů značky vyčítána. To samé ostatně platí i pro značky Vivo a OnePlus, které spolu s Oppo zastřešuje stejná mateřská společnost.

oppo_chargers_lineup

Foto: Oppo

Čínské Oppo představilo hned čtveřici zajímavých nabíječek, které snoubí rychlost a kompaktní rozměry

I u bezdrátové nabíječky 65W AirVOOC, která by tedy opět měla být tou nejrychlejší na trhu, si ale musíme počkat na reálné uvedení do provozu. Byla již sice představena a víme, jak vypadá, nevíme však, kdy dorazí na trh a jaké telefony s ní bude možné dobíjet.

Věřme ale, že Oppo dokáže dostát svým slibům a jeho nabíječky nepotká stejný osud, jaký potkal multifunkční nabíjecí podložku AirPower od Applu. Významné urychlení nabíjení totiž může skutečně významně zvýšit komfort při využívání chytrých telefonů, jejichž největší slabinou je právě velmi omezená výdrž, která je na hodiny denně upoutává k zásuvce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym