Wirecard je zpět, Pavlík odchází z Kiwi, Avast stopuje Facebook a čtyřdenní pracovní týden. Přečtěte si zprávy týdne

avast-pavlik
0Zobrazit komentáře

I když to málokdo čekal, v průběhu tohoto týdne se zásadně otočil příběh okolo německého Wirecardu, který nedokázal vysvětlit chybějící 2 miliardy eur, jeho šéf byl zatčen a vyhlásil insolvenci. Dotklo se to mimo jiné i českého Twista a dalších služeb, ale za poslední dny se vše zase trochu vrátilo do normálu a služby fungují.

Mezitím Tesla překonala zásadním způsobem počet doručených vozů oproti očekávání a její akcie letí nahoru, Marek Vašut potvrdil, že se vrátí do dabingu remaku herní Mafie a Avast vedle dalších firem stopuje reklamy na Facebooku. Přečíst si ale můžete i rozhovor s Oldřichem Bajerem z Mall Group a poslechnout podcast s Michalem Menšíkem z DoDa.

Přejeme příjemné čtení před startem dalšího týdne.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

? Tesla znovu nejhodnotnější automobilkou: I přes pandemii a zavřenou továrnu Tesla v minulých měsících překonala veškerá očekávání v počtu doručených vozidel a hodnota jejích akcií díky tomu vyrostla za týden o téměř 20 % na více než 1 200 dolarů. Firma Elona Muska je tak znovu nejhodnotnější automobilkou světa.

? Wirecard je zpět: Téměř dvě miliardy eur, které chyběly na účtech a nikdo nedokázal vysvětlit proč, odchod a zatčení CEO, propad akcí a nakonec vyhlášení insolvence. To je příběh německého Wirecardu, který ovlivnil spoustu fintechů a jejich služby, včetně českého Twista. Pár dnů zpět ale Wirecard ohlásil návrat, jeho akcie stoupají a Twisto je zpět ve hře i s Apple Pay.

?? Desítky milionů do českých startupů: I po náročných měsících se nebojí investoři vkládat peníze do nových nápadů. Patnáct milionů korun tak čerstvě získala platforma pro booking jachet Boataround a dalších 20 milionů pak tuzemské Inventoro na predikci prodejů. Pozadu ale nejsou ani slovenské startupy – 16 milionů putuje do NextRetreat na zlepšení týmového cestování.

? Avast zastaví reklamy na Facebooku: Nesouhlas s nedostatečným blokováním nesnášenlivého chování na Facebooku nabírá na obrátkách. Více než stovka firem symbolicky zastaví na červenec reklamu na největší sociální síti a Facebook tak přijde o miliard dolarů. Teď se k výzvě připojil i český Avast.

Taxikáři bez taxametru: Taxikářské prostředí v Česku se začíná digitalizovat a přichází velké změny. Nová legislativa zruší nutnost taxametru, svítilnu i znalost místopisu. Služby jako Uber nebo Bolt změny vítají, Liftago je naopak proti nim a očekává zhoršení dopravy.

? The Last of Us II trhá na PS4 rekordy: Po 6 letech vývoje se na pulty obchodů dostal herní trhák The Last of Us II, který okamžitě překonal rekord. S více než 4 miliony prodaných kusů je nejprodávanějším exkluzivním titulem konzole PS4, a stejný rekord drží jak ve světě, tak také v Česku.

***

Pracoval v Netflixu, SpaceX a naposledy v Kiwi.com. Z jeho vedení teď David Pavlík odchází, aby se mohl věnovat rodině

pavlik2

Foto: Kiwi.com

David Pavlík opouští brněnský startup Kiwi.com

Tak nabitým CV se v Česku nemůže pochlubit každý. David Pavlík působil v Netflixu, Amazonu nebo SpaceX a předloni přesídlil do Kiwi.com. Teď brněnský startup opouští, protože se chce věnovat rodině.

***

Mall Group je jako tanker, který pomalu otáčíme. Za dva roky chci akcionářům ukázat černá čísla, říká Oldřich Bajer

oldrich-bajer

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Oldřich Bajer, výkonný ředitel Mall Group

Oldřich Bajer má za sebou první rok v čele Mall Group, kterou jako obří tanker pomalu otáčí a brzy ji chce po miliardových ztrátách dovést do zisku. Ve velkém rozhovoru popisuje, jak to plánuje udělat a proč je to pro něj priorita číslo jedna.

***

Partner newsletteru: Moravskoslezský kraj a Impact Hub spouští akcelerační program Zdravá myšlenka

myslenka

Zdravá myšlenka hledá inovativní ŘEŠENÍ S EPIDEMIOLOGICKÝM VÝZNAMEM. Vybrané projekty získají podporu v hodnotě 81 tisíc korun. Hlásit se je možné do 15. 7.

***

Herní remake ikonické Mafie se blíží a chystá velký návrat. V hlavní roli nového dabingu se znovu objeví Marek Vašut

vasut-mafia

Foto: 2K/CzechCrunch

Marek Vašut v nové Mafii opět dabuje Tommyho Angela

Vývojáři dělají maximum pro to, aby v očekávaném remaku legendární české hry Mafia udělali vše dobře. Do hlavní dabérské role se tak znovu vrací Marek Vašut, který propůjčí hlas Tommymu Angelovi.

***

Český herní trh hlásí další exit. Božena Řežáb a spol. prodávají Gamee za více než 130 milionů korun

rezabov

Foto: Gamee

Božena Řežáb

Český herní trh hlásí další exit. Božena Řežáb a spol. prodává za více než 130 milionů korun platformu GAMEE, která míří do hongkongských rukou.

***

U zásilek máme téměř 100% doručitelnost, můžeme jezdit klidně i pro Českou poštu, říká Michal Menšík z DoDo v podcastu

michal-mensik-boxed

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Michal Menšík, výkonný ředitel logistického startupu DoDo

?️ Logistický startup DoDo rychle roste, letos útočí na půlmiliardové tržby a Michal Menšík v podcastu hlásí, že po online supermarketech by klidně mohl začít vozit balíky i pro Českou poštu. Na rozdíl od ní má totiž téměř 100% doručitelnost.

***

Méně je více. Buffer zaexperimentoval se čtyřdenním pracovním týdnem a po dobrých ohlasech u něj zůstává

joel-gascoigne-buffer

Foto: Buffer

Joel Gascoigne, zakladatel Bufferu

Čtyřdenní pracovní týden je velké téma. Uprostřed krize s ním experimentovali v Bufferu, který je proslulý inovativními pracovními postupy, a po dobrých ohlasech budou v jeho testování pokračovat až do konce roku.

***

Ložnice nad korunami stromů. Jediný soukromý dům navržený Zahou Hadid je 140 milionů dolarů extravagance

zaha2-min

Foto: OKO Group

Dům Zahy Hadid vypadá jako obyvatelný kus abstraktního umění

Slavná architektka Zaha Hadid proslula těmi nejprestižnějšími a největšími projekty, přičemž soukromých domů příliš nenavrhla. Když už se ale do toho pustila, výsledek stojí za to. Tohle je její extravagantní Capital Hill Residence.

***

Český startup Qerko dobývá restaurace s QR kódy. Placení by mělo být neviditelné, říká Lukáš Kovač

lukas-kovac-qerko

Foto: Qerko

Lukáš Kovač, zakladatel startupu Qerko

Už žádné čekaní, když potřebujete rychle zaplatit. Český startup Qerko nasazuje do restaurací QR kódy, díky kterým chce udělat placení jednoduché a prakticky neviditelné.

***

U Stranger Things jsme byli nejvíc pyšní na příšery a vybuchující krysy, říká Jiří Kilevník. Efekty dělá pro Netflix i Amazon

jiri-kilevnik-stranger-things-marvel

Foto: Archiv JK

U třetí řady Stranger Things měl Jiří Kilevník na starost velkou bouři

Z malé české vesnice až do Kanady, kde pracuje na efektech pro největší filmové i seriálové trháky od Netflixu, Amazonu nebo Marvelu. Práci Jiřího Kilevníka jste mohli vidět ve Hře o trůny i Stranger Things a tím zdaleka nekončí.

***

Marilyn Monroe, The Beatles či Darth Vader. LEGO uvádí uměleckou edici, z níž si poskládáte obrazy popkulturních ikon

lego-art-marylin-monroe

Foto: LEGO

Obrazy Marilyn Monroe inspirované prací Andyho Warhola

LEGO není jen o 3D stavebnicích. Nyní se pouští i do umělecké sféry a uvádí novou kreativní edici, ze které si sestavíte obrazy Marilyn Monroe, Darth Vadera, The Beatles a dalších popkulturních ikon.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym