Microsoft téměř po roce čekání spouští prodej nového skládacího telefonu. Surface Duo dorazí v září s odvážnou cenou

Filip HouskaFilip Houska

surface-duo-2

Foto: Microsoft

Hybrid mezi telefonem a tabletem

0Zobrazit komentáře

Microsoft zažívá velmi dobré období. Skvěle ustál kritické měsíce pandemie, což za poslední kvartál potvrdil růstem tržeb na 38 miliard dolarů, podařilo se mu zvýšit oblibu cloudových služeb, udržuje rostoucí tempo u svých tradičních produktů jako Office a Windows a výrazně šlape do své komunikační platformy Teams. Softwarové záležitosti jsou ovšem jen jednou z částí jeho jízdy.

Společnost Satyi Nadelly už několik let zásobuje herní svět svými Xboxy, přičemž už letos v listopadu dorazí očekávaná verze Series X. Věnuje se také řadě laptopů a tabletů Microsoft Surface a jak oznámil v říjnu loňského roku, vrací se i do oblasti mobilních telefonů. Přesněji řečeno je bude chtít změnit po stránce uživatelského používání. Proto veřejnost nalákal na Surface Duo.

Jakmile Microsoft toto zařízení téměř před rokem odprezentoval, vzbudil velké vášně. Odvážným způsobem totiž zahájil návrat tam, kde před několika lety pohořel, když nestihl zareagovat na raketový nástup iPhonů a telefonů s Androidem. Namísto navrhování dalších „placek“ však nyní vsází na formát skládacích telefonů, do nichž se před Microsoftem pustil především Samsung.

surface-duo-1

Foto: Microsoft

Američané mohou Surface Duo již předobjednávat

Tehdy v říjnu byl ovšem skoupý na detaily. Odhalil vesměs jen sklápěcí design, kterému dominovaly dva OLED displeje o úhlopříčce 5,6 palce, a bylo zřejmé, že novinka bude cílit na produktivní sortu uživatelů. Dosud také nebylo známé, kdy se dostane do prodeje a kolik peněz za ní budou muset zájemci zaplatit. Teď už je to ale známý fakt.

Surface Duo se začne na americkém trhu prodávat 10. září, což bude bez jednoho měsíce rok od úvodního odhalení. To je na dnešní tržní standardy skutečně dlouhá doba a málokdo své telefony tak dlouho vydává. Microsoft však pravděpodobně měl pro takovou čekací dobu důvod – přeci jen nechtěl čelit technickým problémům, jaké měl Samsung Galaxy Fold.

Poněkud překvapivá (a odvážná) bude také pořizovací cena, která odstartuje na hranici 1 399 dolarů. Za přibližně tolik se prodává například iPhone 11 Pro s kapacitou 512 GB, na druhou stranu je to o zhruba 500 dolarů méně, než za kolik vstoupil do prodeje Galaxy Fold, dost možná největší konkurent novinky od Microsoftu. Až (respektive jestli) se dostane na český trh, klidně může překročit cenu 40 tisíc korun.

Sázka na Android

Výměnou za tuto cenovku ovšem uživatelé dostanou zařízení, jež by mohlo zamíchat karty na jinak sterilním trhu s chytrými telefony. Byť je rozhodně fajn, že je poháněn výkonným čipem Snapdragon 855 od Qualcommu, má 6 GB operační paměti, kapacitu až 256 GB a kameru se schopností natáčet ve 4K, to nejdůležitější je samotné zpracování a vlastně i fakt, že poběží na Androidu, nikoliv řešení od Microsoftu.

surface-duo-3

Foto: Microsoft

Surface Duo se automaticky přizpůsobí oběma otevřeným displejům

Právě Android může Surface Duo vybavit potřebnými aplikacemi, které budou plně podporovány a vývojáři nebudou muset vymýšlet nové porty. Jak ostatně říká šéf divize Windows a hardwaru Panos Panay: „Všechny aplikace musí běžet.“ Developerům ale i tak bude nabídnuta možnost upravit svá díla podle specifických rozměrů telefonu, aby se na nich zobrazovaly co možná nejlépe. Pochopitelně dorazí i optimalizovaný balíček Office.

„Je to pravděpodobně jedno z nejvíc sexy zařízení, které jsme kdy vytvořili. Zvládne takové věci, které telefony s jedním displejem zkrátka nedokáží, tečka,“ komentuje blížící se vydání Panay.

Odchylky od Foldu

Ačkoliv mnozí mohou Surface Duo jednoduše zařadit do škatulky skládacích telefonů a porovnávat jej právě s modelem Galaxy Fold od Samsungu, věc se má trochu jinak. Obě firmy totiž volí trochu jiný přístup. Zatímco jihokorejský gigant nabízí uživatelům „jeden hlavní displej“, který se zformuje po rozevření, tvůrci operačního systému Windows přistupují k novince jako k zařízení s duální obrazovkou.

surfaceduo-2

Foto: Microsoft

Surface Duo může sloužit i jako malý notebook a bude podporovat synchronizaci s počítačovými Windows

To má samozřejmě své výhody i nevýhody. Výhodou může být vyšší odolnost displejů, což Microsoft řeší přes Gorilla Glass. Dále také bude mnohem komfortnější vykonávat práci, kde jsou potřeba skutečně dvě displejové plochy pro efektivnější multitasking. Problémem ovšem může být například sledování videí ve full-screen módu, protože to budou limitovat širší okraje včetně výrazného přechodu uprostřed, přes který se zařízení zavírá/otevírá.

Jedná se tak o odlišné smýšlení a každý si asi najde to své. Vzhledem k ceně ale bude toto rozhodování o něco složitější, na druhou stranu jde o produkt, který teprve formuje novou oblast chytrých telefonů, proto si „zaslouží“ finančně náročnější podmínky oproti klasickým zařízením.

Američané mohou Surface Duo předobjednávat již nyní z oficiálního e-shopu Microsoftu, přes AT&T nebo v Best Buy, zatím se ale neví, kdy a za kolik se novinka dostane za oceán.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym