Přes tři miliony korun na podporu žen, které hledají práci v IT. Czechitas dostává další grant přímo od Googlu

Peter BrejčákPeter Brejčák

dita-czechitas-boxed

Foto: Czechitas

Zakladatelka Czechitas Dita Formánková

0Zobrazit komentáře

Filantropická odnož Googlu působící pod názvem Google.org opět podpořila neziskovou organizaci Czechitas, jejímž cílem je vzdělávat ženy v informačních technologiích. Na další dva roky fungování, během kterých se chce zaměřovat na podporu hledání práce žen v IT sféře, získala 150 tisíc dolarů, tedy přibližně 3,3 milionu korun.

„Uplatnitelnost je naším hlavním cílem pro následující dva roky. Jsme si plně vědomi toho, že v dnešní době, kdy se zvyšuje nezaměstnanost, bude o zvýšení digitálních dovedností větší zájem,“ popisuje Dita Formánková, donedávna Přikrylová, která Czechitas zakládala před pěti lety a aktuálně nastupuje do Avastu na pozici ředitelky pro diverzitu.

Czechitas totiž přes svůj intenzivní kurz Digitální akademie zjistily, že si část absolventek dokáže najít pracovní uplatnění na juniorních IT pozicích, a proto to chtějí využít při vzdělávání dalších žen. Organizace se tak svými kurzy prioritně zaměří na čtyři skupiny, které mohou mít s hledáním práce potíže.

czechitas-kurz2

Foto: Czechitas

Kurzy Czechitas jsou vedený zkušenými lektory z řad ženských i mužských odborníků

Konkrétně jde o ženy, které kvůli pandemii svou práci ztratily, nebo jsou ohroženy vysokým rizikem, že se tak stane v nejbližší době. Další skupinou mají být zájemkyně, které se v minulosti nemohly kurzů účastnit z rodinných důvodů nebo kvůli vzdálenosti, ženy vracející se z mateřské dovolené a dámy starší 45 let.

„Dita Formánková je důkazem toho, jak i pouhý jednotlivec může pozitivně ovlivnit a inspirovat celou společnost. Velmi respektujeme a oceňujeme výsledky práce týmu Czechitas a těší nás, že můžeme díky Google.org dlouhodobě podporovat jejich aktivity v Čechách,“ říká Tania le Moigne, ředitelka Googlu pro Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko.

Google.org již letos Czechitas podpořil během začátku pandemie, kdy na vývoj online vzdělávacích nástrojů, kurzů a webinářů věnoval 42 tisíc dolarů. Vzdělávání na dálku se tehdy totiž ukázalo jako jediná možná forma, jelikož kurzy nebylo možné navštěvovat prezenční formou. Pro zájemce navíc organizace připravila i kurz programování známého Pac-Mana.

„Současná krize nám ukázala, že schopnost osvojení si digitálních dovedností bude hrát v příštích měsících klíčovou roli jak pro firmy, tak i pro jednotlivce. Právě díky organizacím jako Czechitas může Česko urychlit svoji digitální transformaci a připravit se lépe na ekonomickou realitu 21. století,“ doplňuje Moigne.

dita-prikrylova

Přečtěte si takéZakladatelka Czechitas Dita Přikrylová nastupuje do Avastu. Bude řešit diverzitu a komunitní iniciativyZakladatelka Czechitas Dita Přikrylová nastupuje do Avastu. Bude řešit diverzitu a komunitní iniciativy

Technologický gigant přes svou filantropickou část podporuje Czechitas dlouhodobě. Prvních 250 tisíc dolarů organizace získala už v roce 2016 na rozvoj dlouhodobých intenzivních kurzů pro ženy, respektive zmiňovanou Digitální akademii. Dalších 250 tisíc pak obdržela o dva roky později s cílem rozvíjet kurzy v regionech, které se tak z Prahy rozšířily i do Brna a Ostravy. V září poprvé odstartují také v Českých Budějovicích.

Od roku 2014 Czechitas realizovaly přes 800 jednodenních workshopů a dlouhodobých kurzů s více než 15 tisíci účastnicemi bez ohledu na jejich věk, předchozí vzdělání nebo pracovní zkušenosti. Dalších více než 30 vzdělávacích akcí pro více než dva tisíce účastníků organizace uspořádala pro děti a dospívající bez rozdílu pohlaví.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym