Český startup Agdata má další desítky milionů. Digitalizovat zemědělce chtějí s Pale Fire Capital také Jiří Hlavenka a spol.

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

agdata-founders

Foto: Agdata

Trojice zakladatelů startupu Agdata: Lukáš Musil, Jiří Večeřa a Jiří Musil

0Zobrazit komentáře

Udělat z Česka digitální zemědělskou velmoc. Smělý cíl si vytyčili v brněnském agrotech startupu Agdata, v němž propojují tradiční zemědělské přístupy s moderními technologiemi, a teď pro svoji misi získali další uznávané investory. Urychlit expanzi firmy po celé zemi a připravit ji na vstup do zahraničí přichází investoři z Garage Angels v čele s Jiřím Hlavenkou.

Pro Agdata to nejsou první externí peníze, které pro svůj rozvoj získávají. Téměř před dvěma lety do firmy vstoupili s několika miliony korun investoři Jan Barta, Dušan Šenkypl a David Bárta z Pale Fire Capital (PFC), kteří nyní v rámci dalšího investičního kola svůj podíl navyšují. Nově se připojují zmínění Garage Angels, které reprezentuje první investor v Kiwi.com Jiří Hlavenka.

„Mám rád projekty s jasnými výsledky. Zvlášť ve chvíli, kdy jsme jich schopni dosahovat v podstatě na libovolném evropském trhu. Moderní zemědělství může být úspěšné jen s využitím digitálních technologií,“ poznamenává Jiří Hlavenka, proč se s kolegy rozhodl Agdata podpořit. Celkově se investice od PFC a Garage Angels pohybuje v řádech nižších desítek milionů korun.

jiri-hlavenka3

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Investor a podnikatel Jiří Hlavenka

I nadále si však těsnou většinu (50,01 %) ve firmě drží zakladatelé v čele s výkonným ředitelem Jiřím Musilem, jenž má sám 28,58 %. Pale Fire Capital nově navýšil podíl na 36,62 % a Garage Angels drží zbylých 13,37 %. Součástí brněnského uskupení angel investorů je vedle Hlavenky také Koopeo Ventures Libora Daňka či AFN Investments rodiny Nepalových, jimž patří pojišťovací broker Renomia.

Všichni zmínění investoři se společně s Agdata shodli na stejné, již nastíněné vizi – chtějí dokončit expanzi startupu po České republice a vytvořit tak ze země digitální zemědělskou velmoc, jež by mohla inspirovat celou Evropu. Již nyní řešení Agdata využívá přes dva tisíce farmářů, což je zhruba 15 procent ze všech, kteří u nás mají zemědělství jako svou obživu.

Podle údajů Agdata tyto podniky obhospodařují zhruba pětinu české zemědělské půdy a celý ekosystém produktů pro chytrou správu zemědělských podniků a farem je tak využíván na stále větší ploše. Podle šéfa Agdata Jiřího Musila jsou dosavadní čísla zejména s ohledem na vysokou konzervativnost celého oboru skvělým výsledkem.

„Jsme nyní ve fázi, kdy se digitalizace pro další tisícovky farmářů pomalu stane nutností – ať už kvůli klimatickým změnám, nedostatku pracovních sil nebo rostoucí agendě. A i díky novým investorům jsme skvěle připraveni jít této změně naproti,“ říká jeden ze spoluzakladatelů firmy, která farmářům šetří čas při řešení nutné agendy a díky chytřejším a efektivnějším výpočtům také palivo nebo investice do osiv a sadby.

pale-fire-capital-min

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Dušan Šenkypl, David Holý a Jan Barta z Pale Fire Capital

Převedeno na reálné produkty, Agdata v současnosti nabízí cloudovou softwarovou platformu, jež se zaměřuje na správu a výkaznictví, a celou řadu telematických čidel a senzorů, které jsou rozmístěny po polích či v zemědělských vozech a komunikují přes GPS či LoRa sítě. Ve výsledku jsou v Agdata schopní farmářům šetřit až stovky milionů korun ročně, mimo jiné i díky významné redukci ztrát produkce.

„Zemědělství je na jedné straně tradiční, konzervativní obor – současně ale platí, že úspěšná zemědělská farma bude už jen high-tech farma, která je schopná díky technologiím čelit klimatické změně, požadavkům na minimalizaci chemie, chránit půdu i vodu. Je to obtížný proces, se kterým jim lidé z Agdata, kteří mají sami k zemědělství velmi blízko, pomáhají,“ potvrzuje Jiří Hlavenka.

Své produkty se navíc brněnský startup rozhodl přinést také do měst, kde by rád pomohl s měřením kvality ovzduší, což je často palčivý problém jednotlivých samospráv. Pod značkou Agdata City nabízí své citlivé senzory a telematické snímače pro hyperlokální měření prachových částic a díky napojení na systémy chytré obecní komunikace dokáže například včas varovat obyvatele, pokud je s ovzduším něco v nepořádku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym