Český vývojářský trh čelí dumpingovým cenám velkých hráčů. Přežije, kdo nesleví ze svého standardu, říká šéf Bootiqu

marcel-cerveny-bootiq3-minKomentář

Foto: Bootiq

Marcel Červený, CEO vývojářské společnosti Bootiq

0Zobrazit komentáře

Na tuzemském IT trhu nastala zvláštní situace. Některým firmám se dařilo nabírat nové vývojáře během koronavirové krize a těsně po ní. Některé se však musely přizpůsobit novým podmínkám a doladit náborové procesy, což ještě zkomplikovala doba dovolených. Nyní v plné síle nastupuje druhá vlna pandemie a strhl se boj na dvou frontách: o kvalitní programátory i zakázky.

V komentáři pro CzechCrunch o tom píše Marcel Červený, šéf vývojářské společnosti Bootiq, která rychle roste a pod dohledem Lukáše Nováka se chce proměnit v miliardovou IT skupinu. Proč teď český vývojářský trh čelí dumpingovým cenám a kdo nakonec celou krizi přežije v nejlepší kondici?

***

Není novinkou, že šikovných vývojářů je dlouhodobě nedostatek po celém světě, některé odhady uvádí kolem 10 milionů. Troufám si tvrdit, že se poptávka týká specialistů širokého spektra zaměření a technologií, velký nedostatek je v oblasti DevOps inženýrů a procesního consultingu. Najít šikovné konzultanty je neobyčejně složité, protože jich je málo a firmy se o ně perou. U zakázek zase vidím snahu o nabrání projektů na příští rok, a to i za cenu podsekávání cen.

Vývojáře nejen najmout, ale i udržet

Sílící poptávka po vývojářích zásadně změnila situaci v HR. U nás v Bootiqu nám na to dříve stačili dva lidé, dnes jich máme čtyřnásobek. Z HR se tak stal klíčový obor, jehož cílem již není pouze vývojáře najmout, ale rovněž je i udržet. Čili věnovat jim neustálou pozornost, dopřát jim vzdělávání, osobní rozvoj i zajímavé projekty.

S kvalitními projekty se pojí i firemní kultura – vývojáři jsou stále náročnější na výzvy a chtějí dělat na zajímavých technologiích, dávno jim nestačí pouze slepě plnit zadání. Jakmile firma nenásleduje moderní trendy, bude mít brzy problém s udržitelností a rozvojem týmů. S tím souvisí i kvalita kanceláří, komfort pro práci a v neposlední řadě i perfektní komunikace napříč firmou. Bez těchto předpokladů lze seniorní vývojáře nabírat jen velmi těžko.

V současné době nejistoty firmy tvrdě bojují nejen o vývojáře, ale rovněž o nové zakázky. Nevědí totiž, zda budou mít na příští rok dostatečný objem práce, a tím pádem i rozpočet. Navíc se stále nacházíme ve fázi, kdy neznáme dopady koronaviru. Z pohledu České republiky je plánování o to těžší, protože je ekonomicky závislá na exportu – firmy stále čekají, jak se zachovají jejich obchodní partneři.

„Plýtvání kapacitami, kdy někdo prodává práci vývojářů pod cenou, není zkrátka dlouhodobě udržitelné.“

Některé IT společnosti proto dělají úsporná opatření, snaží se vytěžit situaci a jiné se do toho vrhly „po staru“, snaží se být agresivní na trhu a uchylují se i k dumpingu, aby ukořistily co nejvíce zakázek. Na trhu tedy s nastupující druhou vlnou koronaviru vidím velkou nervozitu. Částečně ji ale mírní fakt, že některé firmy před koncem roku opět otevřely nové projekty.

Kvalitní projekty a vývojáři – dvě spojené nádoby

Zdravé IT firmy by v tuto chvíli neměly mít takový problém ve financích a měly by se držet nad vodou i přes snížení počtu objednávek. Mnohem větší riziko vidím ve vytížení kapacit. Okamžitě totiž přijde útok ostatních firem, které se pokusí přetáhnout nevytížené vývojáře. Lidé se tak budou přelévat do míst, kde se daří i projektově.

Pokud však někdo bude trh takto hrubě podstřelovat, stejně ho to časem doběhne. Plýtvání kapacitami, kdy někdo prodává práci vývojářů pod cenou, není zkrátka dlouhodobě udržitelné. Vždy to bude mít dopad na kvalitu odvedené práce, protože za dumpingové ceny nelze dodat kvalitní produkt.

honza-javorek

Přečtěte si takéBoření mýtů a užitečné rady pro každého začátečníka. Honza Javorek vydává příručku o hledání první práce v ITBoření mýtů a užitečné rady pro každého začátečníka. Honza Javorek vydává příručku o hledání první práce v IT

V důsledku to může mít globální dopad na cenotvorbu produktu, což jsme zažili v roce 2008 – cena se dá snížit velmi jednoduše, ale návrat na zdravou hladinu čísel je o něco těžší a může trvat léta. Zároveň to ale samozřejmě vytváří tlak na zefektivňování, vyladění procesů a zlepšení digitální podpory, například kvalitnější a programátorsky méně náročné frameworky.

Jestliže prodáváte lidskou práci, musíte se o své lidi vždy postarat. Pokud se totiž změní trh a začnou klesat ceny, přejdou vývojáři do firem, které mají licenční politiku a poskytují vlastní software. Problémy tak budou mít střední firmy, které nejsou založené na produktech. Zároveň s tím posílí poptávka po consultingu a integracích, zakázkový vývoj naopak bude upadat.

Pevně věřím, že firmy, které nyní podstřelují ceny vývojářů, na to dříve či později doplatí. A že je tu stále většina takových, které se poučily z minulých chyb. Pokud se ale z těchto praktik stane běžná praxe, budou trpět všichni.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym