Jan Barta a spol. vkládají 5 milionů eur do LitFinu, který financuje soudní spory. Jako odměnu si bere podíl z vysouzené částky

Peter BrejčákPeter Brejčák

pale-fire-capital-min

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Dušan Šenkypl, David Holý a Jan Barta z Pale Fire Capital

0Zobrazit komentáře

Možnost financovat soudní spory je na tuzemském trhu poměrně netradiční záležitost, tzv. litigační financování ale svůj smysl nachází i u nás. Oblasti se poslední dva roky věnuje česká společnost LitFin, která svůj byznys buduje na tom, že uhradí veškeré náklady žalobce související s daným sporem výměnou za podíl z vysouzené či smírně dohodnuté částky, ovšem jen za předpokladu úspěchu v dané věci.

Princip litigačního financování by tak měl přispívat k vymahatelnosti a dostupnosti práva pro individuální poškozené, a právě to je také jeden z důvodů, proč se teď do LitFinu rozhodla investovat skupina Pale Fire Capital Jana Barty, Dušana Šenkypla a Davida Holého. Do firmy vkládají pět milionů eur (zhruba 136 milionů korun) ve formě dluhu a ekvity s možností získat třicetiprocentní podíl.

„Tato investice nám umožní financovat další kauzy v celé Evropské unii. To by mělo ještě více zvýšit záběr i výnosnost naší společnosti,“ slibuje si zakladatel Maroš Kravec. LitFin během dvou let fungování na trhu investoval do čtrnácti tuzemských i zahraničních soudních sporů v celkovém objemu nároků přesahujícím jednu miliardu eur, tedy více než 27 miliard korun.

Často jde o skupinové nebo hromadné žaloby, které ve srovnání s těmi jednotlivými šetří náklady, zrychlují řízení a podle vyjádření firmy také zvyšují šanci na úspěch. Mezi kauzy, které LitFin financuje, patří například spor ve věci poplatků za platby kartami vůči společnostem Mastercard a Visa nebo kauza kartelů výrobců nákladních vozidel, kde Evropská komise udělila rekordní pokutu 3,8 miliardy eur.

V poslední době se pak LitFin nejvíce angažuje na německém trhu, kde financuje část poškozených investorů v kauze související s fintechem Wirecard, kterému po kontrole auditorů chyběly dvě miliardy eur. „Jen v průběhu prvních tří měsíců naší práce na kauze se nám přihlásili retailoví klienti s pohledávkami v objemu 500 milionů eur,“ přibližuje Kravec.

Pro Pale Fire Capital jde tak o druhou investici oznámenou za tento měsíc. Začátkem října fond navýšil svůj podíl v brněnském argotech startupu Agdata, když do něj nově vstoupili také investoři z Garage Angels v čele s Jiřím Hlavenkou. Součástí skupiny je dále například tržiště Aukro, vyhledávač nábytku Favi, datově-analytický Semantic Visions nebo přepravní startup Zuri.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym