Policejní stanice bez policistů. Když půjdete něco nahlásit ve středních Čechách, budete možná mluvit s televizí

Iva BrejlováIva Brejlová

polpoint

Foto: PČR

Policisté nově mohou díky videokonferencím operovat i na dálku

0Zobrazit komentáře

Do služebny vás pustí bzučákem na dálku a uvnitř nenajdete nikoho. Jen stůl, telefon a velkou obrazovku s mikrofonem, kamerou a reproduktorem. Policie ve středních Čechách zkouší stanice, kde se s policistou spojíte přes videokonferenční hovor. Projekt Pol Point je v pilotním provozu, který má trvat do konce letošního. Zatím se dostal na osm míst.

Bezkontaktní místa jsou zřizována ve stávajících objektech policie, v budovách městských policií i v zázemí obecních nebo městských úřadů. Ale také na služebnách, které se třeba kvůli úsporám rušily, a tak lidé ze Sedlce-Prčic museli jezdit hlásit trestnou činnost do jiného města. V září se tam policisté vrátili, i když jen virtuálně. Kromě tamní služebny jsou na dálku také na Karlštejně, v Přerově nad Labem, Čechticích, Rudné, Lysé nad Labem, Zruči nad Sázavou a v Lánech.

„Vytváří nám to v daných lokalitách prostor pro policisty ve výkonu, kteří nemusejí čekat na služebně, ale mohou být užiteční v terénu,“ říká Václav Kučera, ředitel krajského ředitelství policie Středočeského kraje. Přínosem má být hlavně posílení policejní služby v ulicích měst a obcí a zvýšení dostupnosti pro občany. Cílem je ale také efektivní digitalizace služeb policie a snížení administrativní zátěže.

„Tyto technologie mohou urychlit, zjednodušit a v konečném důsledku i zlevnit komunikaci mnoha úřadů s občany po celé republice,“ myslí si Viktor Gyönyör ze společnosti AV Media, která systém dodává. Kromě ní s policií na rozšiřování techniky spolupracuje ALEV a Cisco.

Prázdná místnost navíc podle policie řeší jeden z důvodů, proč se stává, že oběti trestných činů na služebnu nedojdou, i když by měly co nahlásit. Když policistu nemá oběť reálně poblíž, podle představ instituce spíš nahlásí sexuální útok nebo domácí násilí. Nemusí se bát přístupu daného policisty, přijetí okolí a spíš nebude negativně vnímat celý proces.

Policista na obrazovce ve skutečnosti sedí v centrální místnosti na krajském ředitelství. „Setkáváme se tu s osobami, které nám chodí hlásit různou trestnou činnost, ale někteří se chtějí jen informovat, získat radu,“ doplňuje Jitka Poštulková, která centrální pracoviště obsluhuje. Jde tu ale třeba i absolvovat výslech. Lidé nemusí nic podepisovat, výpověď se nahrává jako celek a dál se případně pracuje s nahrávkou.

Teď se připravuje zapojení tlumočníků, a to z cizích jazyků i překladatelů znakové řeči. „Vytváříme systém, abychom například na žádost vyslýchané osoby mohli příslušného tlumočníka online připojit a provést výslech na daném místě,“ dodává Kučera.

Specializované služebny se začaly rozšiřovat v únoru. Mají zatím pevně dané provozní hodiny, na výjimkách se ale jde domluvit po telefonu. Mimochodem, kromě Pol Pointů můžete spáchání trestného činu nebo protiprávní jednání podat také písemně, ústně do protokolu, v elektronické podobě, telegraficky, telefaxem nebo dálnopisem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym