Jako výhonek z betonové džungle. V Kanadě vznikne nejvyšší budova splňující přísné standardy pasivního domu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

1075-vancouver

Foto: WKK Architects/IBI Group/Henson Developments

WKK Architects do panoramatu západního Vancouveru vnášejí organické tvary

0Zobrazit komentáře

Superlativů je v kontextu moderních budov celá řada. Jedny jsou nejvyšší, další nejdražší, jiné zase nejekologičtější. V kanadském Vancouveru ale vznikne stavba, která má ambice je překlenout směrem k co nejpozitivnějšímu výsledku pro planetu. Výšková stavba na 1075 Nelson Street má být mezi budovami, jež splňují přísné ekologické standardy Passivhaus, tou nejvyšší na světě.

Při návrhu mrakodrapů se typicky myslí hlavně na exkluzivitu umístění, design a stabilitu konstrukcí, které se tyčí stovky metrů nad povrch okolních ulic. Ekologická stránka věci je až jedním z pozdějších bodů na seznamu. Britské studio WKK Architects a developeři ale na 1075 Nelson Street své priority přeskládali s cílem ukázat, že budoucnost výškových budov je primárně zelená.

Jejich stavba, umístěná kousek od západního pobřeží jednoho z největších měst Kanady, nabídne možnost okusit budoucnost v jednom ze 480 bytů. Výškou 178 metrů přitom přesáhne všechny ostatní struktury v okolí, takže obyvatelům horních pater nabídne ojedinělý výhled typický pro extravagantní mrakodrapy. Minimálně stovka bytů ovšem bude určena pro sociálně slabší rezidenty.

1075-nelson-street-vancouver-wkk-architects-passivhaus-3-min

Foto: WKK Architects/IBI Group/Henson Developments

Nový mrakodrap bude nedaleko západního pobřeží Vancouveru

„Věříme, že nová věž se stane měřítkem pro výškové projekty ve městech po celém světě. V souvislosti s tím očekáváme velký zájem o její proces výstavby i pozdější bydlení,“ říká spoluzakladatel WKK Architects Tom Wright. Spolu s kolegy přichází s novou kategorií atraktivity mrakodrapů, která má potenciál přitahovat pozornost. Ekologie je dnes v kurzu všude, tak proč ne desítky pater nad zemí?

V případě vancouverského projektu, jehož stavba byla schválena letos v létě, navíc nejde jen o nejednoznačné používání trendy slovníku, ale o závazek naplnit mezinárodní standard Passivhaus. Pasivní domy, jejichž konstrukce se jím řídí, mají naprosto minimální spotřebu energie pro vytápění a klimatizaci a ze svého života tak eliminují většinu vypuštěných skleníkových plynů.

Zajímavost architektonických projektů zaměřených na minimalizaci dopadů na přírodní prostředí většinou dalece přesahuje jejich pouhý environmentální status. Snižování jejich energetické náročnosti nebo uhlíkové stopy výstavby vyžaduje inovativní řešení, používají se tedy netypické materiály, design i postupy. Nedávno jsme například psali o plánovaném 180metrovém sídle Atlassianu v Sydney, které je z většiny ze dřeva.

1075-nelson-street-vancouver-wkk-architects-passivhaus-1-min

Foto: WKK Architects/IBI Group/Henson Developments

1075 Nelson Street má předvést ekologické možnosti ambiciózní architektury

Stavba na 1075 Nelson Street na první pohled působí méně exoticky, ale aplikuje stejně radikální přístup. Celý vnější povrch mrakodrapu bude takřka vzduchotěsný, využívající jednak vysoce izolované stěny a jednak trojitě zasklená okna. Díky tomu bude jen minimální potřeba vytápět vnitřní prostory.

Nízkoenergetický status budovy pak završí komplexní systém větrání, který bude do všech bytů dodávat dostatek čerstvého vzduchu, aniž by přitom narušoval izolaci. Tentýž systém pak vydýchaný horký vzduch zase využije k ohřevu.

Výhonek z betonu

Nový mrakodrap bude podle projekcí dominovat panoramatu sousedství a silně tak na sebe upozorňovat. Zároveň bude díky svému v tradici zakořeněnému, avšak futuristicky organickému designu působit jako pomník ekologické inovace. Jeho křivky zvýrazněné zelenou barvou mají evokovat výhonek vyrůstající z betonového okolí plného klasických krabicovitých tvarů.

„Naše stavba symbolizuje svěží start a obnovenou naději, že existuje cesta k udržitelné budoucnosti, kde jsou architektonicky zajímavé budovy stále uskutečnitelné,“ vysvětluje Tom Wright z WWK Architects. Vancouver pro to má být ideálním místem, protože jeho ambice sahají rovnou k nejekologičtějšímu městu na světě.

1075-nelson-street-vancouver-wkk-architects-passivhaus-5

Foto: WKK Architects/IBI Group/Henson Developments

V nižších patrech sociální bydlení, nahoře exkluzivnější byty

1075-nelson-street-vancouver-wkk-architects-passivhaus-4-min

Foto: WKK Architects/IBI Group/Henson Developments

178 metrů výšky, 60 pater

1075-nelson-street-vancouver-wkk-architects-passivhaus-2-min

Foto: WKK Architects/IBI Group/Henson Developments

Mrakodrap na 1075 Nelson Street bude dominantou blízkého okolí

Diskuze (0)

Novinka

Anonym